یک پزشک آمریکایی در مقاله ای به چگونگی محدود کردن استفاده از رسانه های اجتماعی و تأثیر مثبت آن بر سلامت انسان پرداخت.
سوال: من دائماً از آسیب های شبکه های اجتماعی می شنوم. آیا محدود کردن شبکه های اجتماعی سلامت من را بهبود می بخشد؟ چرا ترک عادت استفاده از این شبکه ها دشوار است؟
پاسخ: اصطلاح “رسانه های اجتماعی” ممکن است طعنه آمیز باشد. این اصطلاح به ارتباط با دیگران اشاره دارد، اما به تنهایی و انزوای ما نیز اشاره دارد.
مطالعات نشان داده است که وقتی بزرگسالان استفاده از رسانه های اجتماعی را متوقف یا محدود می کنند، احساس تنهایی و افسردگی آنها به سرعت بهبود می یابد.
در حالی که استفاده از رسانه های اجتماعی اغلب با سلامت روانی ضعیف مرتبط است، تعیین اینکه کدام یک اول اتفاق می افتد دشوار است. اما دادههای موجود به ما میگوید که برای بسیاری از افراد، مسائلی مانند کمخوابی و خطر ابتلا به ADHD (اختلال بیشفعالی کمبود توجه) به اندازه کافی با استفاده مداوم از این شبکهها به نگرانی تبدیل شده است که میخواهند تغییری ایجاد کنند.
دکتر Vivek Murthy، سخنگوی ارشد بهداشت عمومی دولت ایالات متحده، که خواستار برچسب های هشدار دهنده در رسانه های اجتماعی شده است، می گوید: ترک رسانه های اجتماعی آسان نیست، اما ممکن است.
در همین حال، مهندسان پیشرو محصول جهان از جدیدترین فناوریهای شناخت عصبی استفاده میکنند تا زمانی را که ما در پلتفرمهای خود صرف میکنیم، به حداکثر برسانند.
به عنوان مثال، در مطالعهای که به بررسی اسکنهای مغزی میپردازد، 30 دانشجوی کالج بهطور تصادفی به تماشای ویدیوها بر اساس توصیه Douyin (یک رسانه اجتماعی چینی) اختصاص داده شدند. توصیههای شخصیشده از سابقه حساب خود شرکتکنندگان استفاده میکرد در حالی که دیگران ویدیوهای توصیهشده تصادفی را تماشا میکردند. محققان دریافتند که الگوریتم ویدیوی شخصیشده مسیرهای پاداش مغزی شرکتکنندگان را فعال میکند و به طور همزمان فعالیت نواحی مغزی را که کنترل خود را تنظیم میکنند کاهش میدهد.
مطالعات انجام شده بر روی اسکن مغز افراد نشان داده است که تایید و دریافت لایک در عکسها در اینستاگرام، بخشهای مسیر پاداش مغز را نیز فعال میکند، به این معنی که هر چه تعداد لایکهای دریافتی بیشتر باشد، تأثیر بیشتری خواهد داشت. جای تعجب نیست که محققان حضور مداوم شما در صفحات مجازی را به شرطی سازی متناوب در بازی های قمار تشبیه می کنند: تجربه به شما آموخته است که دیر یا زود برنده خواهید شد، بنابراین بارها و بارها به سراغ آن می روید.
چگونه می توانم شبکه های اجتماعی را ترک کنم؟
دکتر Vivek Murthy، سخنگوی ارشد دولت ایالات متحده در امور بهداشت عمومی، گفت که او و دو دوستش به توافق رسیدهاند که یکدیگر را به خاطر استفاده از رسانههای اجتماعی مسئول بدانند.
وی افزود: من متوجه تفاوت های بسیار عمیقی در زندگی ام شده ام و آنها نیز با شرایط مشابهی مواجه شده اند.
ویوک مورتی گفت: «با ترک شبکههای اجتماعی به این نتیجه رسیدم که باید از پلتفرمهایی استفاده کنم که برایم خوشبختی میآورند و آنهایی که این کار را نمیکنند، یا آنها را ترک کردم یا به صورت محدود استفاده کردم.»
وی افزود: کاری را شروع کرده ام که اکنون به همه توصیه می کنم; او دو هفته وانمود کرد که می رود. من از حساب فیس بوک خود خارج شدم و رمز عبور خود را به چیزی تغییر دادم که منطقی نبود تا ورود دوباره به آن دشوار شود. چند روز اول کمی ناراحت کننده بود. من قبلاً گروه های خاصی را بررسی می کردم و معمولاً اخبار را از طریق رسانه های اجتماعی نیز دریافت می کردم.
ویوک مورتی ادامه داد: “چیزی گرفتم که انتظارش را نداشتم؛ برای خودم صبحانه درست کردم، پیامهای دوستانهتری برای خواهرم فرستادم و در محل کار کارآمدتر شدم. احساس بهتری داشتم. دیگر انرژی خود را برای خواندن ذهن مردمی که هرگز هدر ندادم هدر ندادم. از قبل می دانستم و متوجه شدم… همچنین آنقدر که فکر می کردم از گروه هایی که با آنها وقت می گذراندم حمایت نمی کردم.
وی افزود: بعد از دو هفته آنقدر اوضاع خوب پیش رفت که آن را به چهار هفته افزایش دادم. وقتی بعد از این همه مدت دوباره آنلاین شدم، خوشحال شدم که دیدم یک ماه ندیدن پست ها و به روز رسانی ها چقدر بی اهمیت است.
آیا رسانه های اجتماعی مزایایی دارند؟
زنگ خطر در مورد آسیب های رسانه های اجتماعی به صدا درآمده است، اما در بسیاری از زمینه ها نیز می توان فوایدی را یافت. یکی از این مزایا، گروههای حمایتی است که میتوانند احساس مثبت و پذیرشی را ایجاد کنند که برای بسیاری از افراد در زندگی واقعی دشوار است.
برخی از مطالعات همچنین نشان دادهاند که بزرگسالانی که از رسانههای اجتماعی برای ارتباط با دوستان و عزیزانشان استفاده میکنند، کمتر از افراد دیگر احساس تنهایی میکنند.
به طور کلی، ما هنوز به دادههای بیشتری برای مطالعه مزایا و خطرات رسانههای اجتماعی نیاز داریم، بهویژه در مورد اینکه چه نوع افرادی بیشتر تحت تأثیر این رسانهها هستند و چه پیامدهایی برای ویژگیها، طراحی و محتوای خاص این شبکهها دارند. Vivek Murthy و دیگر کارشناسان از شرکتهای رسانههای اجتماعی خواستهاند که دادههای خود را به محققان برای کشف این ناشناختهها تحویل دهند.
در پاسخ به این تقاضا، متا امسال یک برنامه آزمایشی راه اندازی کرد که به برخی از محققان اجازه می دهد تا به داده های شرکت برای مطالعه تأثیرات رسانه های اجتماعی بر سلامت روان جوانان دسترسی داشته باشند. پیش بینی می شود این مطالعات طی یکی دو سال آینده تکمیل شود.
آنچه می خواهم بیمارانم بدانند
آیا مزایای شبکه های اجتماعی برای توجیه معایب آنها کافی است؟
ویوک مورتی میگوید از خود بپرسید که رسانههای اجتماعی چه احساسی در شما ایجاد میکنند.
وی ادامه داد: بسیاری از افرادی که ملاقات میکنم میگویند: «احساس خوبی دارم و بعد در شبکههای اجتماعی میروم و خبرهایم را چک میکنم و ناگهان حالم بد میشود».
Vivek Murthy می افزاید که مقایسه خود با همسالان خود (یا خود با افراد مشهور) اغلب غیر واقعی است، زیرا گرفتار شدن در چرخه اخبار منفی می تواند منجر به احساس خشم یا ناامیدی شود. همچنین ممکن است افرادی را ببینید که کارهای سرگرم کننده و هیجان انگیز انجام می دهند و احساس می کنید کنار گذاشته شده اند.
اگر رسانههای اجتماعی بیش از آنکه استرس داشته باشند، به شما احساس ناراحتی میکنند، این یک مشکل است. اگر رسانههای اجتماعی خواب، تعاملات اجتماعی رو در رو، زمان کار یا فرصتهای یادگیری را کاهش میدهند، این نگرانکننده است. سعی کنید برای مدتی از آنها فاصله بگیرید و ببینید چه احساسی دارید.