مرتضی فرهادی استاد همه رشتههای مردمشناسی و جامعهشناسی دانشگاه علامه طباطبایی و تنها محقق ایرانی صاحب نظریه در حوزه توسعه محلی است.
به گزارش تیلا، مسعود پزشکیان رئیس جمهور کشورمان امروز دوشنبه 28 شهریور از زحمات استاد مرتضی فرهادی در جشنواره تعاونی های ارشد تجلیل کرد.
دکتر فرهادی یکی از اساتید علاقه مند به تولید علم بومی است. او استدلال میکند که ارزش کار مولد زمانی ارزشمند است که اکثریت روشنفکران ما تا حدی تولیدکننده، منتقد و صاحب نظر باشند، نه «مصرفکنندگان صرف محصولات فرهنگی غربی». به عقیده وی، کار بدیع و بدیع در حوزه علوم اجتماعی، حتی اگر در تضاد با نظریات و منافع کشورهای مسلط باشد، با به چالش کشیدن این اقتدار و تهاجم فرهنگی به سرعت قابل استقبال است. دکتر فرهادی به عنوان یک انسان شناس به خوبی نقش این حوزه را یادآوری می کند. یعنی تکیه بر میراث، تلاش برای بومی سازی این علم و تلاش برای ایفای نقش آن در این کار.
از دیدگاه فرهادی تلاش برای درک سنت هایی مانند فرح گامی در جهت شناخت و شناخت جامعه و فرهنگ محلی است که از نوع مستقیم و واقعی نیز می باشد. در واقع چنین پژوهش های مردم شناسی راهی برای بومی سازی علوم اجتماعی در ایران است. از آنجایی که جامعه شناسان بومی معتقدند به کارگیری روش شناسی و نظریه های غربی در مسائل کشورهای جهان سوم منجر به پیدایش نظریه های انحرافی می شود که با واقعیت آن جوامع همخوانی ندارد، حرکت در این مسیر نیازمند تلاش فراوان است. به دلیل عدم توجه به این موضوع، می بینیم که قدرت پیش بینی که معمولاً نشانه بلوغ علمی است، در علوم اجتماعی ایران به چشم نمی خورد. بنابراین برای بومی سازی علوم اجتماعی به فرضیاتی غیر از مفروضات فعلی نیاز داریم.
نیم قرن تدریس
وی در سال 1323 به دنیا آمد. دوران کودکی و زبان عامور را در مهاباد و نوجوانی و جوانی را در خمین گذراند: مرتضی فرهادی پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه تحصیلات دانشگاهی خود را در مقطع کارشناسی روانشناسی، فوق لیسانس ارتباطات اجتماعی و دکتری در رشته علوم انسانی به پایان رساند. جامعه تحصیلاتش را تمام کرد. فرهادی در حال حاضر عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی است.
مرتضی فرهادی از سال 1346 هجری شمسی کار روزنامهنگاری را آغاز کرد و تاکنون به اشکال مختلف به این کار ادامه داده است.
مرتضی فرهادی از اندکی پیش از انقلاب اسلامی تاکنون دروسی چون مبانی مردم شناسی، مردم شناسی روستایی، مردم شناسی ایران، مردم شناسی هنر، مردم شناسی فرهنگی، جامعه شناسی اقوام و بادیه نشینان، جامعه شناسی روستایی و تعاونی های سنتی را در دانشکده های مختلف تدریس کرده است. . ، نظریه ها و سازمان های تعاونی، روانشناسی اجتماعی و غیره. اولین پژوهش میدانی و مردم شناسی او در سال 1347 انجام شد و در سال 1348 در اولین مجله روستایی ایران به نام کتاب روستا منتشر شد. در زمینه مردم شناسی و کارکردهای آن، مرتضی فرهادی رکورددار چاپ مقاله در مجلات علمی پژوهشی و ترویجی است. از سال 1357 تاکنون ده جلد کتاب و تحقیق و یک جلد شعر منتشر کرده است. بیش از 40 مقاله در موضوعات مختلف جامعه شناسی و مردم شناسی در مجلات و نشریات مختلف به چاپ رسیده است.
افتخارات
کتاب موزههای او در باد، کتاب برجسته هشتمین دوره معرفی کتابهای منتخب و برگزیده پژوهشهای فرهنگی دانشگاه تهران در سال ۱۳۷۵ در رشته مردمشناسی و تاریخ هنر بود.
کتاب فرهنگ مددکاری در ایران برنده جایزه اول نهمین جشنواره روستایی وزارت جهاد سازندگی، بهترین کتاب هفتمین دوره معرفی کتاب دانشگاه تهران و سیزدهمین کتاب برتر کتاب سال 2018. جمهوری اسلامی در حوزه علوم اجتماعی.
کتاب «واره: نوعی تعاونی سنتی باستانی و زنانه در ایران» نوشته وی در بیستمین دوره انتخاب کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از سوی وزارت کشور به عنوان کتاب سال انتخاب شد. فرهنگ و ارشاد اسلامی.
iribnews به نقل از تیلا