محققان یک شرکت شناختی ایرانی موفق شدند با خاموش کردن ژن (MAPKKK) موجود در سیب زمینی، اثرات درون زا این ژن بر عفونت های قارچی و ایجاد گیاهان مقاوم به بیماری های قارچی را بررسی کنند.
برای گزارش دادن خبرگزاری صدا و سیمامحققان دانشگاه لرستان در حین تحقیق در مورد پایان نامه دکتری بیوتکنولوژی گیاهی که با حمایت بنیاد ملی علوم ایران انجام شد، موفق شدند ژن MAPKKKε سیب زمینی را با استفاده از فناوری CRISPR-Cas9 خاموش کرده و گیاهان تراریخته را از نظر جهش های مقاوم به بیماری های قارچی غربال کنند.
به گفته یکی از فارغ التحصیلان دکتری تخصصی بیوتکنولوژی گیاهی از دانشگاه لرستان که با راهنمایی فرهاد نظریان فیروزآبادی موفق به اجرای این طرح شد، سیب زمینی گیاهی با ارزش غذایی بالاست و از نظر تولید و مصرف در رتبه پنجم جهان قرار دارد. پس از گندم، ذرت، برنج و جو، ایران بعد از گندم در رتبه دوم قرار گرفت.
وی افزود: استرس زندگی یکی از عوامل محدود کننده تولید سیب زمینی است. در میان فشارهای بیولوژیکی، بیماری های قارچی موثر بر سیب زمینی یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده کشت سیب زمینی محسوب می شود و بیماری دیررس که توسط قارچ ایجاد می شود، مهم ترین بیماری سیب زمینی در جهان به ویژه در مناطق سردسیر و مرطوب است. .
وی افزود: شناخت عملکرد ژن ها به ما کمک می کند تا با استفاده از فناوری مهندسی مولکولی، ویژگی های کشاورزی مانند مقاومت در برابر بیماری ها را بهبود بخشیم. از آنجایی که سیب زمینی های کشت شده تتراپلوئید هستند، رویکرد عملکردی به ژن ها توسط ژنتیک مولکولی بسیار دشوار است.
این محقق همچنین بیان کرد: هدف از اجرای این طرح خاموش کردن ژن MAPKKK در سیب زمینی برای بررسی اثرات درون زا این ژن بر عفونت های قارچی و ایجاد گیاهان جهش یافته نسبت به سایر گونه ها نسبت به قارچ ها مقاوم و یا مستعدتر است.
وی افزود: شناسایی ژن های دخیل در مسیر آبشار MAPKKK برای تولید گیاهان تراریخته مقاوم به برخی قارچ های بیماری زا و بررسی امکان استفاده از این فناوری برای دستکاری بیشتر از جمله اهدافی بود که با اجرای این طرح محقق شد.
iribnews به نقل از تیلا