معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: ایران با وجود همه محدودیت ها و تحریم های ناعادلانه تاکنون اقدامات ملی مناسبی را برای اجرای مفاد توافقنامه تغییر اقلیم انجام داده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، شینا انصاری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در یادداشتی به اجلاس تغییرات اقلیمی اشاره کرد و نوشت: کمتر از یک ماه تا برگزاری یکی از مهم ترین اجلاس های زیست محیطی در کشور باقی مانده است. جهان.” جام جهانی بیست و نهم این اجلاس زیست محیطی از 11 تا 22 نوامبر مطابق با 21 نوامبر تا 2 دسامبر در باکو پایتخت آذربایجان برگزار می شود نیم درجه سانتیگراد و پیگیری اقدامات اجرایی کنوانسیون تغییر اقلیم و همچنین پیشبرد مسائل مالی شکل گرفته از جام های قبلی.
کشور عزیزمان از یک سو تحت تأثیر عوامل اقلیمی قرار دارد و از سوی دیگر جزو ده کشور تولیدکننده گازهای گلخانه ای است. بیش از 86 درصد از انتشار گازهای گلخانه ای کشور از بخش انرژی ناشی می شود. بر اساس آخرین ترازنامه کشور در سال 1400، در بین بخش های مختلف اقتصاد، بیشترین سهم از انتشار دی اکسید کربن مربوط به بخش نیروگاه با 32 درصد است.
ایران بهعنوان یکی از زادگاهها و بلوغ حقوق بینالملل محیطزیست به دلیل قرار گرفتن در یکی از مناطق متاثر از پیامدهای تغییرات اقلیمی، در دورههای گذشته در مذاکرات توافقنامه تغییرات اقلیمی عضوی فعال و در راستای منافع بوده است. این کشور با توافقاتی که با منافع کشورهای در حال توسعه مانند کشورهای عضو اوپک و گروه 77 + چین و کشورهای در حال توسعه همسو هستند، پیش رفته است. بنابراین در صورت تقویت فضای دیپلماسی زیست محیطی می توان از آن برای دستیابی به منافع ملی در قالب گروه های مذکور استفاده کرد.
تلاش فعالان و مسئولان در این زمینه بیش از هر چیز باید بر موضوعات مهم نشست سران از جمله انتقال عادلانه و طرح اجرایی شرم الشیخ در زمینه کاهش جاه طلبانه انتشار گازهای گلخانه ای متمرکز شود. در کنار مسائل تامین مالی، به ویژه تعریف هدف جمعی جدید تامین مالی و مسائل مربوط به وجوه زیان ده، تسهیلات جهانی محیط زیست و صندوق اقلیم سبز.
با وجود تمامی محدودیت ها و تحریم های ناعادلانه، جمهوری اسلامی ایران تاکنون اقدامات ملی مناسبی را برای اجرای مفاد کنوانسیون تغییر اقلیم انجام داده است. از مهمترین این اقدامات می توان به تدوین سند اقتصاد کم کربن، تدوین برنامه راهبردی ملی تغییر اقلیم از جمله موضوع تغییر اقلیم به عنوان بند الحاقی ماده 22 برنامه توسعه هفتمین کنفرانس ملی و تشکیل کارگروه ملی اشاره کرد. گروه تغییر اقلیم با حضور نهادهای ذیربط طبق کنترل های مصوب هیات وزیران.
از جمله موضوعات مهم کشور در مذاکرات تغییر اقلیم، با توجه به رویکرد جدید، تاکید بر شکننده بودن وضعیت کشور در برابر اثرات تغییرات اقلیمی و مقابله با کانونهای فرامرزی گرد و غبار و تحریمهای ناعادلانه است که مانع از آن میشود. معرفی فناوری و کمک های فنی برای اجرای هر چه بیشتر مفاد موافقتنامه.
در بیست و نهمین کنفرانس اعضا (COP29)، حضور فعال نمایندگان کشورها در این رویداد، نمایش دستاوردهای ملی در زمینه تغییر اقلیم و بیان تاثیر چشمگیر کشور بر اثرات تغییرات آب و هوا ضروری است. عدم حضور می تواند کشور را از فرصت هایی مانند جذب افزایش حمایت مالی بین المللی مرتبط با تغییرات آب و هوایی، به ویژه حمایت تحت کنوانسیون تغییر آب و هوا که توسط سایر کشورهای آسیب پذیر استفاده می شود، محروم کند.
شکی نیست که برای کاهش روند افزایشی مصرف انرژی و در نتیجه افزایش آلاینده ها و همچنین افزایش انتشار گازهای گلخانه ای، سیستم اندازه گیری، گزارش و راستی آزمایی (MRV) باید بازار تجارت آلاینده ها و انتشار گازهای گلخانه ای ایجاد شود. با اقداماتی برای بهبود مصرف انرژی و توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر از جمله محورهایی هستند که افزایش تعاملات جهانی و دیپلماسی فعال زیست محیطی می تواند منجر به مدیریت و سازگاری با پیامدهای تغییرات آب و هوایی شود.