مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استانداری قزوین از ثبت چهار آیین ویژه ماه محرم در تقویم ملی رویدادهای گردشگری خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما؛ علی رضا خزعلی گفت: این مراسم شامل مراسم عزاداری روستای آکوگان، آیین پرواربندی روستای مشکین منطقه الموت، مراسم عاشورای کمی در شهر اوج و آیین ماوی زائران در شهرستان است. APEC.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قزوین افزود: پیش از آن 12 رویداد دیگر در استان برگزار می شود که شامل آیین های باستانی 50 ساله، جشن فندق، جشن سماق، شور زرآباد، حسینیه آقا است. سیدجمال، تشییع جنازه زنان و مراسم امام سوم. هفته آیینی سمنوبزن، خوشنویسی و نشانه گذاری، جشن گل ها و مراسم پشم چینی بوئین زهرا در این تقویم ثبت شده است.
وی بیان کرد: پیش از این سه مراسم پرواربندی، نوحه خوانی و آیین ماوی برای زائران در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور به ثبت رسیده و پرونده ثبت نام مراسم کومه اوج نیز تهیه شده و این مراسم نیز در راه است. به عنوان یکی از آثار ارزشمند معنوی استان، ثبت ملی وجود دارد.
زری زری نوحه ای به همین نام است که یک ساعت قبل از اذان عاشورا در مسجد روستای آکوگان و چند روستای اطراف آن اجرا می شود. جشن شب عاشورا با نوای مرثیه های مختلف تقریباً در نیمه شب به پایان می رسد. از قدیم الایام رسم بر این بوده که مردم پس از عزاداری به خانه رفته و پس از یک ساعت استراحت قبل از اذان سحر به مسجد باز می گردند. یکی از افراد قبل از بازگشت با نواختن شیپور یا شیپور، آمادگی مسجد را برای برگزاری این مراسم اعلام می کند. مردم پس از شنیدن صدای شیپور به مساجد می روند. پس از جمع شدن، در دسته های منظم شروع به ذکر می کنند. نوحه پایانی یک نوحه غم انگیز است که در واقع کاملاً سوزناک است و همچنین گاهی اوقات شامل بداهه گویی های متناسب با شرایط روز است. ،
در مراسم فربه پس از پایان عزاداری شب عاشورا، هیئتی کوچک که اکثراً 8 تا 10 نفر هستند، در کوچه های روستای مشکین حرکت می کنند و یکی یکی از جلوی خانه ها قدم می زنند و شروع به خواندن و معرفی می کنند. مراسم چاق کردن چربی سپس هیئت به مسجد محل برمی گردد و از عناصر نظری نیز به عنوان کمک به مسجد استفاده می شود.
مراسم کومی نیز یکی از مراسم عاشورایی شهر اوج است در آن روز عاشورا مردم شهر در دو دسته بزرگ از امام زاده محمد طاهر (علیه السلام) بیرون می روند. گروه ها و پرچم ها از هر کدام جدا شده اند. چند متر دیگر. پرچم اول در جلوی موکب، پرچم سوم در پایان راهپیمایی و پرچم دوم بین دو موکب به حرکت در می آید و عزاداران برای امام حسین (علیه السلام) در کوچه ها و خیابان ها حرکت می کنند. شهر، اشعاری در وصف امام می خواند، سپس به سمت مسجد بزرگ شهر می رفت. این مراسم با آیین باستانی مرثیه سرایی به پایان می رسد.
مراسم زیارتی هر ساله به یاد کاروان امام حسین (علیه السلام) و یارانش از مدینه تا کربلا در روستای زیاران وابسته به شهرستان اپک برگزار می شود. در این مراسم صبح روز عاشورای حسینی و قبل از طلوع آفتاب با حمل خیمه ای (ماوی) مزین به پارچه های نذری سبز و مشکی، عزاداران حسینی بر دوش نمازگزاران به سمت محل اجرای ترحیم حرکت می کنند. قدیس مهمانی مافی با اقامه نماز ظهر عاشورا و توزیع غذای نذری توسط اهالی روستا برای مهمانان حاضر در جشن به پایان می رسد.
iribnews به نقل از تیلا