مورد پنبه شور با قدمت طولانی محصول بی نظیر خراسان جنوبی به ویژه شهرستان خوسف که به طعم خوش شهره است برای ثبت جهانی به یونسکو رفت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در سه تا چهار دهه اخیر به دلیل عواملی مانند خشکسالی، روی آوردن کشاورزان به کشت ارقام پنبه اصلاح شده و وارداتی، کاهش صنایع دستی و تولید نیروی کار و رونق در ماشین آلات، پنبه تهیه شده از پنبه و ارزن و حتی بذر، به همت مردم شهرستان خسف و کمک و حمایت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جنوب، فرسایش یافته و از بین رفته است. خراسان. ابتدا در سال 2017 دانش کشاورزی، تکنیک نخاریسی، سنت ها و مظاهر شفاهی کارخانه پنبه در شهر الخاص در فهرست میراث فرهنگی ناملموس ملی به ثبت رسید، سپس در سال 2018 الخاص به عنوان شهر ملی ثبت شد. برای بافت سنتی «نر» در شورای راهبری شناسایی شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی در سال 2018، پرونده این محصول منحصر به فرد برای ثبت جهانی به یونسکو ارسال شده است.
هادی شاهوردی مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی گفت: شهرستان خوسف به عنوان بسته گردشگری، صنایع دستی کشاورزی، سلامت، تاریخ و دین در حوزه سه گانه صنایع دستی، میراث فرهنگی و گردشگری خراسان جنوبی است. پتانسیل های زیادی دارد و بعد از مرکز استان، بزرگترین کار ثبت ملی به خوسف می رسد.
وی بیان کرد: 70 صنعتگر از شهرستان خوف در منطقه ملی مشغول به کار هستند که با هنر خود به ارزش افزوده این محصول کمک می کنند و 6 هکتار از این شهرستان زیر کشت پنبه ملی است.
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی با بیان اینکه دبیرخانه ملی شهر ملی در ماه گرفتگی راه اندازی شد، ادامه داد: برگزاری اولین جشنواره نساجی ملی در هفته فرهنگی این شهرستان و برگزاری مسابقات ملی بافی و ملی ریسندگی. برگزاری دوره های آموزشی تخصصی میلی بافی، تهیه و ضبط مستندات میلی بافی، حضور هنرمندان در برنامه های زنده تلویزیونی و نمایشگاه های سراسری و تخصصی، نصب پلاک ماندگار در منزل این هنرمند فقید ریزمیلی بافی و آسیابان، و سایر اقدامات انجام شده برای این هنر و صنعت.
میلی در فرهنگ ایرانی امید به نوعی پنبه زرد و نوعی پارچه خاکی رنگ ترجمه می شود. در زبان محلی به این نوع پنبه سرخچه (به دلیل رنگ مایل به قرمز این نوع پنبه) نیز گفته می شود.
iribnews به نقل از تیلا