نمایندگان طرح کلی قانون اجازه افزایش سرمایه دولت جمهوری اسلامی ایران در صندوق بین المللی پول را تصویب کردند.
برای گزارش دادن تیلانمایندگان در جلسه علنی امروز (چهارشنبه 18 آبان) شورای اسلامی با اجرای اولین تفاهم نامه ماده 100 آیین نامه شورای اسلامی در خصوص اولویت بررسی گزارش کمیته اقتصادی شورا در خصوص پیش نویس قانون افزایش سرمایه جمهوری اسلامی ایران در صندوق بین المللی پول با 188 رای موافق، 11 رای مخالف و 4 رای ممتنع از مجموع 223 نماینده حاضر در جلسه تصویب شد.
در ادامه نمایندگان پس از استماع نظرات موافقان و مخالفان لایحه قانونی مذکور، با اکثریت ۱۸۱ رای موافق، ۱۴ رای مخالف و ۳ رای ممتنع به تصویب کلیات رسیدند.
بر اساس این گزارش، سید شمس الدین حسینی در سمت نماینده متقاضی اعمال ماده 100 آیین نامه شورای اسلامی در خصوص اولویت بررسی گزارش کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص لایحه قانونی مذکور گفت: : تأخیر در تصمیمی که قرار است امروز اتخاذ شود باعث ضرر و زیان در عرصه نهادهای پولی و بین المللی می شود که بعداً امکان جایگزینی آن وجود نخواهد داشت.
نماینده مردم تینکابان، رامسر و عباس آباد در شورای اسلامی، ادامه داد: ایران 80 سال است که عضو صندوق بین المللی پول بوده و جزو اعضای موسس آن هستیم و در این 80 سال همیشه کرسی در صندوق بین المللی پول داشته ایم. صندوق بین المللی پول هیئت مدیره صندوق بین المللی پول و ما الان هستیم. عضویت در هیات مدیره بستگی به میزان سهام ما دارد و اگر سهام ما کاهش یابد، عضویت ایران لغو نمی شود، بلکه جایگاه خود را در هیات مدیره از دست خواهیم داد. از آنجایی که ما 75 درصد آرای صندوق بین المللی پول را داریم، ریاست گروه کشورهای خود را بر عهده داریم و بنابراین عضو هیئت مدیره صندوق بین المللی پول نیز هستیم.
وی افزود: اگر در این افزایش سرمایه شرکت نکنیم، عضویت ما باقی می ماند، اما جایگاه ما در هیات مدیره از بین می رود و باید در موسسات پولی و مالی که در آن مشارکت داریم، در بالاترین سطح باشیم. به نوعی پرچم کشور ما باید در راس باشد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: درخواست برای اجرای ماده 100 و بررسی فوری این موضوع به این دلیل است که صندوق بینالمللی پول با تصویب دور شانزدهم افزایش سرمایه به همه اعضا فرصت افزایش سرمایه داد. 50٪، بنابراین ترکیب سهم تغییر نمی کند. اگر این ترکیب تغییر نکند جایگاه ما به عنوان یکی از اعضای هیات مدیره حفظ خواهد شد و در صورت عدم مشارکت سایر کشورها این فرصت را خواهند داشت که از طریق افزایش سرمایه سهم بیشتری را به دست آورند و جایگاه کشورشان بهبود یابد. ، بنابراین ما به ماندن یا عدم ماندن رای نمی دهیم بلکه به ماندن یا عدم ماندن در هیئت مدیره رای می دهیم. از طرفی تا 8 آبان فرصت داریم و امروز باید این اتفاق بیفتد. البته موافقت با افزایش سرمایه در صندوق یا حفظ جایگاه خود به معنای تایید عملکرد صندوق فوق الذکر نیست، زیرا ما عضو سازمان ملل هستیم، اما امیدوارم حق وتو داشته باشیم. ما انجام می دهیم. نداریم، اما به این معنا نیست که اگر به ادامه فعالیت خود در سازمان ملل رای دادیم، عملکردی را که برای آن سازمان تایید می کنیم، پس عملکرد صندوق مذکور را تایید نکرده ایم، بلکه باید موضع خود را حفظ کنیم. .
وی افزود: اجازه دهید این فرصت را حفظ کنیم که در هفتمین و هشتمین افزایش سرمایه صندوق بین المللی پول شرکت نکردیم و زیان های زیادی به کشور وارد شد. ما یک گروه 8 نفره هستیم و خیلی ها به دنبال تجزیه آن هستند نحوه تامین سرمایه باید بگویم 2 میلیارد و 400 میلیون دلار افزایش سرمایه بوده که 75 درصد آن یعنی یک میلیارد ریال سفته بدون آن گرفته می شود. سود و 600 میلیون دلار باقیمانده می تواند به عنوان حق قرعه کشی خاص استفاده شود یا موارد دیگری که در اساسنامه مقرر شده است البته در ادامه در بررسی به جزئیات خواهم پرداخت.
لازم به ذکر است که علی رضا سلیمی و مهدی تقیانی نیز علیه این درخواست و حامیان آن صحبت کردند.
لازم به ذکر است، ملک شریعتی در جلسه امروز (چهارشنبه 18 آبان) شورای اسلامی در تذکر شفاهی خطاب به هیات مدیره گفت: هیات مدیره سوگند یاد کرد که به آیین نامه داخلی پایبند باشد مواردی که در آیین نامه داخلی نقض شده و تاکنون تخلفی در خصوص این موضوع در دستور کار قرار گرفته است. در آیین نامه داخلی طرح یک فوریتی بالاست و الان بیش از 10 مورد از طرح یک فوریتی وجود دارد و نمی دانم تحت چه بند آیین نامه مسکوت مانده است. یک طرح اضطراری دوجانبه باید فورا درخواست شود.
شریعتی گفت: آیا ما نماینده یا نماینده ای داریم و آیا این موضوع را که به دلیل اهمیت در دستور کار قرار گرفت، رد نمی کنم، اما چرا دو فوریت مطرح نمی شود؟ یک هفته گذشت تا ماده 100 رایزنی شد تا آن را در این موضوع لحاظ کند، در حالی که برنامه فوری اولین است.
نماینده مردم در مجلس دوازدهم گفت: فقط در جلسه گذشته آقای کیشوری تذکر داد و رئیس جلسه گفت چون مخالف صحبت نکرد، آقای روح الامینی باید صحبت می کرد جایگزین کنید و صحبت کنید چرا دو نفر. اقدامات در یک جلسه اجرا می شود. بحث من پایبندی به آئین نامه مجلس است.
وی گفت: همین امروز در توضیح ماده 100 که آن هم مهم است، موافق صحبت کردم، اما رئیس جلسه نباید موافق باشد و اگر می خواهید موافق باشید باید وقت بگذارید. رئیس جلسه دیروز در موافقت با بودجه عمومی گفت که این حوادث نباید اتفاق بیفتد، زیرا مغایر با آیین نامه مجلس نمایندگان است و مجلس باید بر اساس آیین نامه اداره کند و در صورت عدم رعایت آن، ما مورد بازجویی قرار خواهد گرفت. .
شریعتی گفت: هیات رئیسه صلاحیت تعویق طرح یک فوریتی را ندارد و آیین نامه مجلس هم چنین اختیاری به آنها نداده است، بنابراین باید قوانین را رعایت کرد.
نیکزاد در پاسخ به اظهارات شریعتی گفت: حدود 50 نفر از همکاران اولین تفاهم نامه 100 را امضا کردند و ما باید به احترام عزیزانی که آن را امضا کردند اجرا می کردیم. سفارشات شما قابل تایید است.