دادگاه روابط بین الملل تهران با صدور حکمی دولت و مقامات آمریکا را به پرداخت ۶ میلیارد و ۷۸۵ میلیون دلار خسارت مادی، معنوی و کیفری به شاکیان این پرونده محکوم کرد.
پس از خروج دولت آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک در سال 2017، برخی از شرکت های وابسته به آمریکا و کشورهای اروپایی تجارت خود را با جمهوری اسلامی ایران قطع کردند، از جمله شرکت سوئدی Montlake.
این شرکت تنها تولید کننده باندهای درمانی و پانسمان زخم بیماران پروانه ای در جهان محسوب می شود و بلافاصله پس از اعمال تحریم های جدید توسط دونالد ترامپ، نمایندگی و هرگونه مبادلات خود را با ایران قطع کرد.
حدود 8 ماه پس از این تصمیم، بیماران پروانه ای فاقد هرگونه دارو و مرهم برای درمان و التیام زخم های شدید و عمیق پوستی بودند که بر اثر آن حدود 20 نفر از این بیماران جان خود را از دست دادند و بقیه بیماران علاوه بر درد و رنج فراوان جان سالم به در بردند. تحمل صدمات جسمی جبران ناپذیر
در این دوره دولت ایران، بیماران پروانه ای، سازمان غیردولتی خانای ب و … تلاش های زیادی برای تهیه دارو و پماد به این بیماران انجام دادند، اما همه این تلاش ها به دلیل عدم همکاری سازمان سوئدی-آمریکایی با شکست مواجه شد. شرکت مون لیک.
در زیر برخی از خانواده های بیماران بیمار در موسسات حقوقی در سوئد برای وادار کردن شرکت به لغو تحریم ها حرکت کردند، اما دولت سوئد از رسیدگی به شکایات آنها خودداری کرد و در کنار آمریکایی ها قرار گرفت!
در نهایت برخی از این بیماران و خانواده هایشان که به شدت تحت تاثیر تحریم های آمریکا قرار گرفته بودند، به شعبه بین المللی دادگستری تهران شکایت کردند.
با توجه به ماهیت انسان دوستانه پرونده و اینکه قربانیان همگی کودک و بیمار بودند، دادگاه با دقت و سرعت به درخواست آنها رسیدگی کرد.
در این رای دیوان به موضوعاتی همچون غیرقانونی بودن و غیرقانونی بودن تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران، غیرقانونی بودن تحریم اقلام بشردوستانه از جمله دارو، غیرقانونی بودن تحریم ها علیه کودکان و سایر گروه های آسیب پذیر و آثار زیانبار تحریم ها بر ایران پرداخته است. حقوق سلامت مطالعه تطبیقی حقوق سلامت در نظامهای حقوقی و تأثیرات تحریمهای آمریکا بر زندگی، سلامت و رفاه بیماران فلج و خانوادههای آنها ذکر شده است.
بر اساس رای صادره از شعبه پنجاه و پنجم دیوان روابط بینالملل، میزان تقصیر دولت و مقامات آمریکا از نظر خسارات مادی، معنوی و کیفری در این پرونده به شرح زیر است:
1- بر اساس رای دادگاه بابت خسارت مادی برای هر شاکی مبلغ 5 میلیون دلار جمعاً یک میلیارد و 475 میلیون دلار صادر شد.
2- در مورد خسارات معنوی نیز طبق ادله و طبق قانون بیع متقابل حکم هشت میلیون تومان جمعاً 2 میلیارد و 360 میلیون دلار صادر شد.
3- همچنین در خصوص خسارات تعزیری، دادگاه وفق ماده 4 قانون صلاحیت دادگاه های جمهوری اسلامی ایران، شاکیان را مکلف به پرداخت دو برابر خسارت مادی هر یک از آنان کرد. ده میلیون دلار جمعاً 2 میلیارد و 950 میلیون دلار.
iribnews به نقل از تیلا