اخبار اخبار فرهنگی

فراخوان مزایده احیای سیزده بنای تاریخی در هفت استان

تبلیغات بنری


فراخوان مزایده مرمت سیزده اثر تاریخی در هفت استان

برای گزارش دادن تیلابا برگزاری مزایده صندوق توسعه وها، مسئولیت مرمت، مرمت و حق بهره برداری از سیزده بنای تاریخی و فرهنگی در هفت استان چهارمحال، بختیاری، ایلام، لرستان، بوشهر، خوزستان، کرمانشاه و اصفهان واگذار می شود. به مردم.

این بناها عبارتند از قلعه پور اشرف در شهرستان درهدشت استان ایلام و کاخ استانداری در روستای ولیکوهره استان ایلام. کاخ حاجی رئیس بوشهر، پر چالش ترین شهر استان چهارمحال و بختیاری؛ قلعه امیرموخم دزک در شهرستان کیار استان چهارمحال و بختیاری، قلعه اسفندیارخان بختیاری در شهرستان فرخ شهر استان چهارمحال و بختیاری، قلعه صمصام سلطانه در شهرستان شلمزار استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان سورک شهر فرخشهر ، استان چهارمحال و بختیاری، خانه نیل ساز در شهر دزفول، استان بختیاری خوزستان، سوزنجر در شهر دزفول در استان خوزستان، خانه ماهیدشت در شهر کرمانشاه، خانه بهرامی در شهر خرم آباد در استان لرستان و خانه رجالی در شهر اصفهان

لازم به ذکر است فرآیند اجرای این مزایده به صورت الکترونیکی در سامانه ستاد (تدارکات الکترونیکی دولت) با هدف شفافیت بیشتر و اجرای سریعتر انجام می شود. اسناد مزایده مربوط به سیزده بنای تاریخی و فرهنگی است که هر کدام جداگانه تحویل داده می شود.

مهلت دریافت اسناد این مزایده از سامانه ستاد ایران از صبح امروز یکشنبه 7 مرداد لغایت سه شنبه 15 شهریورماه ساعت 19 اعلام شده است.

آخرین مهلت ارسال پیشنهادات ساعت 19:00 روز دوشنبه 28 شهریورماه خواهد بود. پیشنهادهای دریافتی ساعت 10 صبح روز سه شنبه 20 شهریور ماه در جلسه کمیته مزایده واقع در میدان بهارستان عربستان و از طریق درگاه سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (ستاد) به نشانی www.setadiran.ir باز و بررسی می شود.

معرفی 13 بنا و خانه تاریخی:

قلعه بوراشرف

در فاصله 6 کیلومتری شرق وادی درات شهر در دامنه ارتفاعات کبیرکوه و در میان دشتی هموار در روستای شیخ مکان قلعه ای به نام قلعه برشراف وجود دارد. قلعه ماکان.»

تاریخ ذکر شده در کتیبه این بنا مربوط به سال 1335 است که مربوط به اواخر دوره قاجار و آغاز دوره پهلوی است. این بنا توسط مرسید محمد خان پوراشرف ساخته شد و احمد شاه قاجار او را اشرف الاشیر نامید. این اثر در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۷ به شماره ۷۹۷۶ در کلاس درس آثار ملی به ثبت رسیده است.

کاخ فرمانداری

این بنا متعلق به عبدالحسین خان پور ابوقداره آخرین حاکم پشتکوه است. در ورودی بنا کتیبه ای وجود دارد که تاریخ ساخت آن را سال 1326 (احتمالاً هجری قمری) ذکر کرده است. این دو بنا با آجر ساخته شده اند، سقفی چوبی دارند و سقف آنها با کاهگل پوشیده شده است. در رواق ورودی کاخ والی چهار ستون وجود دارد.

قدمت بناهای تاریخی کاخ والی که مردم محلی آن را قلعه «عبدالحسین خان ابوقداره» می نامند به اواخر دوره قاجار و معماری دوره معاصر می رسد. مساحت این بنا تقریباً 4390 متر مربع و زیر بناهای آن تقریباً 356 متر مربع است. این اثر در تاریخ ۵ اسفند ۱۳۸۵ با شماره ثبت ۲۶۰۱۳ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

کاخ الحاج رئیس

این کاخ مجموعه‌ای بزرگ و مجلل است که در ضلع شرقی عمارت قدیم بوشهر قرار دارد که توسط حاج عبدالرسول طالبی ملقب به «رئیس تاجر» و معروف به «حاج رئیس» در محله شین‌بادی ساخته شده است.

این مجموعه زیبا و باشکوه شکل گرفت و به دلیل عدم رسیدگی چهار حیاط آن به کلی تخریب شد. 9 اتاق حیاط در یک، دو و سه طبقه ساخته شده و دارای کاربری های مشخص بوده و به عنوان حیاط داخلی، حیاط آشپزخانه، حیاط مسکونی، حیاط اجتماعات، حیاط وسایل و ابزار، حیاط اصطبل و سه حیاط مورد استفاده قرار می گرفته است. برای اسکان خدمه

بیت آزاده چالش برانگیزتر است

در محور عمارت قدیم، جنب قسمت‌های بیرونی «قلعه حکومت» و جنب مسجد جامع و دیگر خانه‌های آبرومند روستا قرار دارد. این خانه به مناسبت سکونت اولاد و اجداد حاج مهدی خان به این نام داده شده است. این بنا در سال ۱۳۷۵ با شماره پرونده ۱۷۵۹ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

قلعه امیرموخم دیزک

قلعه دزک بنایی شگفت انگیز و منحصر به فرد است که در جنوب روستای دزک قرار دارد این بنا در سال ۱۲۹۲ هجری قمری ساخته شده است این بنا به دستور لطف علی خان امیر مفخم بختیاری فرزند امامقلی خان حاجی ایلخانی از شخصیت های سیاسی که بنای فوق الذکر را با الهام از معماری و هنر ایرانی و اروپایی ساخته و محل سکونت چندین نسل بختیاری بوده است. ایلخانان

این قلعه نه تنها مکانی مناسب و امن برای دور هم جمع شدن افراد مهم و متخصصان و همفکری برای اجرای تصمیمات مهم و ملی است، بلکه در سال های اخیر میزبان چهره های ملی و مشاهیر بین المللی بوده است.

دیوانخانه یا سفره خانه قلعه دزک با کاغذ دیواری (کاغذ مخصوص فرانسه که در ایران با تزئینات مینیاتوری ایرانی چاپ شده است) و گچ تزئین شده است. اتاق آینه کاخ فوق با نمونه های مختلفی از هنر گره چینی، مجسمه سازی و نقاشی پشت شیشه تزئین شده است. اتاق ها از چوب گردو با کنده کاری های زیبا ساخته شده اند.

قلعه اسفندیارخان بختیاری

قدمت این بنا به اواخر دوره قاجار می رسد و در مرکز شهر فرخ شهر قرار دارد. صاحب آن خلیل اسفندیاری پدر ثریا اسفندیاری (همسر محمدرضا شاه پهلوی) است و گفته می شود زادگاه ثریا اسفندیاری است. این اثر در تاریخ 20 مرداد 1383 با شماره ثبت 12411 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

مجموعه تاریخی قلعه فرخ شهر 15 هزار متر مربع مساحت دارد و می تواند کاربری های زیادی را در خود جای دهد. این کاربری ها شامل اقامتگاه فرماندار، اصطبل، حمام، بهاربند و باغ بود.

قلعه فروکشهر دارای چهار برج در محله خود است. شکل برج‌های این قلعه با برج‌های سنتی سایر قلعه‌ها متفاوت است، زیرا پلان برج‌ها بر خلاف سایر برج‌های مدور مربع شکل بوده و هیچ گونه برآمدگی از بنا ندارد.

قلعه سیسمونی سلطانیه

قلعه شلمزار در سال 1307 هجری شمسی به دستور سمسم سلطانه (نخست وزیر ایران) ساخته شد. این قلعه در شهرستان شلمزار در استان چهارمحال بختیاری قرار دارد و مساحت آن حدود 1000 متر مربع است

این بنا مستطیل شکل است و در دو طبقه ساخته شده است. طبقه دوم که دارای ستونی شبیه به طبقه همکف بود، تخریب شد و آثار زیادی از آن باقی نماند.

قلعه سورک

قلعه سورک در سال 1376 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت که در حال حاضر 90 سال قدمت دارد و این قلعه با قسمت مسکونی روستا فاصله دارد و تا آخرین قسمت روستا 250 متر فاصله دارد. این بنا به دستور ناصرخان (فرمانده جنگ) با معماری درون نگر ساخته شده است.

زیربنای قلعه سورک 6000 متر طول دارد و در دو طبقه طراحی شده است. در پایین این بنا سردابه ای و در بالای آن کاخ سلطنتی قرار دارد که از خشت و آجر ساخته شده است. همچنین در اطراف ساختمان این بنا باغ هایی وجود داشت که با گذشت زمان از بین رفتند. از دیگر قسمت های این قلعه می توان به ورودی اصلی، هشتی و حمام اشاره کرد.

خانه سلطنتی

این خانه متعلق به دوران صفویه است و در اصفهان، خیابان حکیم داود، کوچه حکیم داود، بنبست غفوری واقع شده است.

خانه نلسا

این بنا متعلق به دوره پهلوی اول است و در دزفول، محله مسجد، خیابان آیت الله طالقانی واقع شده است.

خانه سوزن دوزی

قدمت خانه سوزنجر به دوره قاجاریه می رسد و در دزفول منطقه قلعه واقع شده است.

بنا بر برخی روایات، تاریخچه این خانه به یک قرن پیش برمی‌گردد که با وجود کتیبه‌ای در داخل خانه، این نظریه را در تضاد قرار می‌دهد. در واقع تاریخی معادل 1338 هجری شمسی بر روی کتیبه حک شده است که گمان می رود مربوط به تاریخ تاسیس خانه توسط شخصی به نام سوزنگار باشد.

کاروانسرای ماهیدشت

شاه عباسی مهیدشت خان یک خان دوره صفوی است که در شهرستان رباط (رباط مهدیشت) در استان کرمانشاه واقع شده است. این خان یکی از سه خان شاه عباسی در استان کرمانشاه است.

مساحت خان 4500 متر مربع است. در اطراف محوطه مرکزی کاروانسرا 4 تالار، 33 اتاق و 3 محوطه سلطنتی وجود دارد.

شکل خان مربع و ابعاد آن 70×70 متر و دارای چهار راهرو است. کناره های ورودی بنا با ده طاق نما تزئین شده است. حیاط مرکزی بنا به شکل مربع ساخته شده و در اطراف آن اتاق های زیادی وجود دارد و در پشت اتاق ها نیز اصطبل هایی وجود دارد. شالوده آن از سنگ های تراشیده شده از دوران ساسانی و بقیه بنا با آجر و گچ ساخته شده است.

خانه بهرامی

این بنا در استان شهر لرستان واقع شده و قدمت آن به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی می رسد و یکی از آثار ملی ثبت شده به شماره ثبت 31165 می باشد.

این بنای تاریخی در مجاورت بناهای تاریخی این فرمانداری مانند خانه تاریخی کاشفی، قبرستان بابا طاهر و خانه ابوالقاسمی قرار دارد.

طبقه همکف کم ارتفاع و سقف های طاقدار. طبقه اول با پنجره های چوبی به ارتفاع سه و نیم متر کاملاً در برابر آفتاب سایه افکنده است، سقف آن از تیرهای چوبی ساخته شده و در طبقه اول با تیوال، گُر و کاه گل پوشانده شده است و طبقه دوم یا شاهنشین شامل اتاقی در قسمت مرکزی ساختمان خانه بهرامی بنایی است به مساحت 344 متر مربع و مساحت 264 متر مربع در دو طبقه.

تبلیغات بنری

iribnews به نقل از تیلا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *