یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه حکیم سبزواری نوعی نانوفوتوکاتالیست ابداع کرده است که به توسعه انرژی های تجدیدپذیر کمک می کند.
فوتوکاتالیست یک کاتالیزور یا کواکتیواتور است که در حضور نور فعال می شود. فوتوکاتالیست ها معمولاً اکسیدهای جامد نیمه رسانایی هستند که هنگام جذب نور یک جفت حفره الکترونی ایجاد می کنند. این حفره الکترونی می تواند با مولکول های روی سطح مولکول ها تعامل داشته باشد و کاربردهای گسترده ای ایجاد کند.
برای گزارش دادن تیلارضا طیبی، دارای مدرک دکتری شیمی معدنی از دانشگاه شیراز، گفت: اهمیت فتوکاتالیست ها غیرقابل انکار است و دانشمندان در تلاش برای ارتقای کارایی آنها هستند. این ترکیبات می توانند به طور پایدار انرژی خورشیدی پایان ناپذیر را به انرژی شیمیایی قابل ذخیره تبدیل کنند.
وی افزود: فوتوکاتالیست ها در زمینه های زیست محیطی مانند تخریب آلاینده ها، آنتی باکتریال و استریلیزاسیون نیز اهمیت دارند. از سوی دیگر، توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر برای دستیابی به یک جامعه پایدار ضروری است. با توجه به نعمت انرژی خورشیدی، استفاده از آن یک استراتژی معقول است.
این محقق ادامه داد: فوتوکاتالیست ها یا فوتوکاتالیست ها در مواجهه با تابش نور عملکرد خوبی از خود نشان می دهند. این فناوری در ابتدا برنامه ای برای تصفیه آب و کاهش برخی آلاینده ها و رنگ ها بود.
وی افزود: در سال های اخیر به دلیل استفاده از انرژی خورشیدی برای حذف آلاینده های آلی و ساخت ترکیبات مهم پزشکی، فوتوکاتالیست های نیمه هادی مورد توجه قرار گرفته اند. از سوی دیگر، با توجه به رشد روزافزون جمعیت و پیشرفت اقتصادی در دهه گذشته، یکی از مشکلات بشریت، تولید انرژی پاک و کارآمد است که با حمایت از نگرانی های زیست محیطی سازگار است.
وی تصریح کرد: راندمان تبدیل نور بالا، مقاومت در برابر خوردگی، عدم سمیت، دوام و هزینه کم از مزایای ترکیب جدید است.