متخصصان سازمان تحقیقات علمی و صنعتی ایران با موفقیت نانوالیاف سلولزی را برای ساخت نانو فیلترهایی برای جذب ذرات آلاینده هوا اصلاح کردند.
برای گزارش دادن خبرگزاری صدا و سیمامحققان سازمان تحقیقات علمی و صنعتی ایران با حمایت بنیاد ملی علوم ایران موفق به اصلاح نانوالیاف سلولزی برای ساخت نانو فیلترهایی برای جذب ذرات آلاینده هوا شدند.
به گفته علی رضا عاشوری، استاد پژوهشگاه فناوری های شیمی سازمان تحقیقات علمی و صنعتی ایران و ناظر پروژه فوق دکتری سیما سووند با عنوان «اصلاح نانوالیاف سلولزی برای ساخت نانو فیلترهای جذب ذرات آلاینده هوا» درباره این طرح با گسترش شهرها و افزایش منابع آلودگی هوا و با توجه به خطرات آلودگی هوا برای سلامتی مردم و آگاهی از ابعاد مختلف این موضوع بسیار مهم است. امروزه یکی از مهمترین مسائل زیست محیطی در ایران مشکل آلودگی هوا است.
وی افزود: در هوا دو نوع آلاینده اولیه و ثانویه وجود دارد. آلاینده های اولیه موادی هستند که در اثر منابع آلودگی مانند خودروها، صنایع، کارخانه ها و ماشین آلات کشاورزی وارد هوا می شوند.
این محقق افزود: از سوی دیگر تصفیه هوا به دلیل تنوع آلاینده ها و منابع متعدد آلودگی یکی از پیچیده ترین جنبه های علمی و عملی پیش روی بشر به شمار می رود.
تمام روش های فعلی مورد استفاده برای تصفیه هوا در اوایل دهه 1900 کشف شد و بر اساس سیستم های تصفیه هوای خانگی بود. یک راه موثر برای کاهش آلودگی هوا استفاده از نانو الیاف پلیمری و استفاده از آن در تصفیه هوا است که البته در صنایع بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
عاشوری ادامه داد: این فیلترها در کاربردهای مختلف برای استفاده در یخچال، خودرو، محیط های خانگی، بیمارستان ها و مراکز درمانی برای حذف باکتری ها، قارچ ها، بوها و ترکیبات آلی فرار مورد استفاده قرار می گیرند. اما عیب اصلی این نوع فیلترها این است که زیست تخریب پذیر نیستند و بیش از 400 سال در محیط باقی می مانند. بنابراین این عامل پس از دفع خود باعث آلودگی بیشتر محیط زیست می شود.
وی تاکید کرد: در سال های اخیر بیشتر تحقیقات و مطالعات بر روی جایگزینی الیاف سلولزی به جای الیاف مصنوعی مانند الیاف شیشه و کربن برای تولید محصولات دوستدار محیط زیست متمرکز شده است. فناوری های سبز تلاش می کنند تا مواد ایمن را با استفاده از محصولات جانبی و ضایعات با حداقل آسیب زیست محیطی تولید کنند.
عاشوری تصریح کرد: سلولز در بین مواد مورد استفاده در ساخت فیلترها از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا سلولز فراوان ترین ماده اولیه بیولوژیکی در طبیعت است و به راحتی می تواند به مقیاس های میکرومتری تا نانومتری برسد و ساختار شبکه ای را تشکیل دهد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: هدف از این طرح ساخت نانو فیلترهای تصفیه هوا با استفاده از نانوگرافن است و واحدهای مصرف کننده این طرح در صنعت خودروسازی شامل خودروهای سبک، نیمه سنگین، سنگین و صنعتی است.
سایر صنایعی که از موتورهای بنزینی، دیزلی و گاز سوز استفاده می کنند نیز می توانند از این نانو فیلترها استفاده کنند.
iribnews به نقل از تیلا