ترجمه عربی کتاب دستور زبان عربی و دستور زبان هندی اثر استاد مجتبایی در فرهنگستان زبان و ادب فارسی رونمایی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما؛ رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی این کتاب را در زمینه شناخت پیوندهای فرهنگی بین ملل به ویژه جهان عرب و شبه قاره هند مهم دانست و گفت: با توجه به ضعف ترجمه این کتاب در لبنان، باید دوباره ترجمه می شد که با تلاش دکتر ایسوار در طول سالیان متمادی (عضو دایمی آکادمی) محقق شد.
غلامعلی حداد عادل افزود: شرح زندگی و آثار دکتر مجتبایی توسط «محمد رضایی و شیرین صمیمی» گردآوری و در کتابی با عنوان «صاحب مونس جان» منتشر شد.
وی همچنین به جامعیت استاد مجتبایی در ادبیات، تاریخ و ادیان فارسی و انگلیسی اشاره کرد و خدمات وی را به زبان فارسی و جامعه علمی کشور بی نظیر دانست و گفت: راه اندازی مرکز تحقیقات زبان فارسی از جمله این خدمات است. و مرکز تربیت دانشجو در دانشگاه های داخلی و خارجی (از جمله دانشگاه تهران و هاروارد) با تالیف، تصحیح و ترجمه بیش از 200 کتاب در زمینه های مختلف ادبیات، تاریخ و ادیان.
استاد فتح الله مجتبایی در 27 آذر 1306 در تهران به دنیا آمد.
دوران کودکی و نوجوانی را تا 14 سالگی در فرهان گذراند. در ابتدا خواندن و نوشتن به خط فارسی و خواندن قرآن و بخشهایی از گلستان و بوستان را نزد مادرش آموخت.
بعدها نزد برادرانش نزد فردی معروف به میرزای متولی به مکتب خانه رفت.
از کودکی به واسطه پدربزرگش که شاعر بود با ادبیات آشنا شد و کتاب هایی چون شاهنامه، خامس نظامی، دیوان حافظ و غیره را خواند.
استاد مجتبایی پس از تحصیل در دانشگاه های ایران و هند در سال 1363 به عضویت شورای عالی علمی دایره المعارف بزرگ اسلامی و مدیر گروه ادیان و عرفان این مرکز درآمد و به عضویت دائم فرهنگستان فارسی درآمد. ادبیات در سال 1376 ه . این استاد پیشکسوت در سال ۱۳۸۱ به افتخار بازنشستگی نائل آمدو پس از سال ها تدریس در دانشگاه تهران در سال ۱۳۷۹ به درخواست وی به چهره ماندگاری رسید.
استاد مجتبایی نزدیک به 200 عنوان کتاب، مقاله، شعر و نقد کتاب را تالیف، ترجمه و ویرایش کرده است که در ایران و خارج از کشور به چاپ رسیده است.
به پاس سالها خدمت علمی و فرهنگی وی، در 24 بهمن 1379 در مراسم یادبودی از سوی جمعیت میراث و مفاخر فرهنگی به عنوان یکی از برگزیدگان ایران تقدیم شد.