یک کارشناس انرژی گفت: اگر سند بلندمدتی در حوزه انرژی در کشور وجود نداشته باشد، زندگی روزمره آسیب می بیند و با تغییر دولت ها، سیاست ها در این زمینه نیز تغییر می کند.
علی شاهسینی پژوهشگر انتقال انرژی در گفت و گو با خبرنگار تیلا، وی بیان کرد: پس از انقلاب صنعتی که با انتقال انرژی از سوخت زیست توده به سوخت های فسیلی نشان داده شد، پیشرفت صنعتی در جهان را می توان به کشف نفت نسبت داد، اما استفاده زیاد از سوخت های فسیلی با افزایش گازهای گرمایش جهانی
وی افزود: این موضوع نگرانی های زیست محیطی را نیز افزایش داد که به دنبال آن برگزاری همایش های کیوتو و پاریس برگزار شد. حدود 195 کشور در جهان به این نتیجه رسیده اند که انتشار خالص گازهای گلخانه ای تا سال 2050 به صفر خواهد رسید. یعنی چه بخواهیم و چه نخواهیم با فعالیت های انرژی زا آلودگی خواهیم داشت اما از طرفی می توانیم با فعالیت هایی مانند جنگل کاری به محیط زیست کمک کنیم.
شاه حسینی با بیان اینکه علاوه بر موضوع آلودگی و تغییرات اقلیمی، بحث امنیت انرژی و عدالت انرژی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است، ادامه داد: نمونه بارز درک موضوع امنیت انرژی، وضعیت آلمان پس از پایان سال گذشته است. جنگ بین روسیه و اوکراین که گازش قطع شد و برای حفظ امنیت داخلی مجبور به استفاده از زغال سنگ شد.
وی افزود: حزب سبز آلمان بسیار قوی است و دولت این کشور نمی تواند به راحتی از سوختی مانند زغال سنگ استفاده کند اما در آن صورت حفظ امنیت بر نگرانی های اقلیمی ارجحیت داشت. همزمان این کشور واردات گاز طبیعی از نروژ و گاز طبیعی مایع از قطر را آغاز کرد تا به تدریج زغال سنگ را کنار بگذارد.
این پژوهشگر انتقال انرژی در ادامه گفت: موضوع عدالت انرژی به معنای اقتصاد انرژی حاکی از آن است که در فرآیند گذار انرژی نباید شکاف بین طبقات مختلف را نادیده گرفت.
وی به شناسایی 6 راهکار از سوی آژانس بین المللی انرژی و آژانس بین المللی انرژی های تجدیدپذیر برای موضوع انتقال انرژی اشاره کرد و گفت: یکی از مهم ترین راهکارها توسعه انرژی های تجدیدپذیر است اما نباید در این زمینه افراط و تفریط وجود داشته باشد. موضوع. مسئله؛ بلکه باید توجه داشت که اهمیت توسعه انرژی های تجدیدپذیر کمتر از افزایش بهره وری مصرف انرژی نیست.
شاه حسینی در پاسخ به این سوال که آیا توسعه انرژی های تجدیدپذیر می تواند راه حلی سریع برای معضل عدم تعادل انرژی به ویژه گاز در کشور باشد، گفت: این موضوع از منظری است که نهادهای بین المللی نیز بر آن تاکید دارند. با کاهش هزینه های تولید پنل های خورشیدی، ساخت نیروگاه های خورشیدی که یکی از ستون های اصلی انتقال انرژی است، آسان تر شد.
وی تصریح کرد: اگر برای ایجاد یک نیروگاه اتمی با ظرفیت 2000 مگاوات 9 تا 10 سال طول بکشد، در مدت دو سال می توان نیروگاه خورشیدی با همین ظرفیت ایجاد کرد. انرژی های تجدیدپذیر راه حل خوب و سریعی برای حل مشکل عدم تعادل انرژی به ویژه افت فشار در میدان گازی پارس جنوبی است، اما باید به بهره وری انرژی به همان اندازه توجه شود.
این پژوهشگر انتقال انرژی با اشاره به مواد مهم مصوب قانون برنامه هفتم در حوزه بهره وری انرژی تصریح کرد: پیش بینی می شود بهره وری انرژی در بخش های مختلف تا پایان برنامه هفتم معادل یک میلیون افزایش یابد. روزانه 285 بشکه نفت خام با تحقیقات صرفه جویی می شود.
وی تاکید کرد: آنچه در بحث انرژی مهم است نگاه جامع و از همه مهمتر برنامه محوری است. در حوزه انرژی باید یک برنامه 25 ساله در قالب پنج قسمت پنج ساله داشته باشیم. اگرچه در برنامه هفتم به موضوع انرژی پرداخته شد اما اگر سند جامع انرژی وجود نداشته باشد دچار روزمرگی و تمرکز بر سلیقه خواهیم شد و با تغییر دولت ها، سیاست ها نیز تغییر می کند. که باعث هدر رفتن منابع کشور می شود.
شاه حسینی گفت: انتقال انرژی یک فرآیند مستمر و طولانی مدت است که از یک کشور به کشور دیگر متفاوت است، اگر به این نکات توجه شود و سند بلندمدت انرژی اجرا شود، می توانیم به تعهدات خود در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و همچنین حفظ امنیت انرژی عمل کنیم.
iribnews به نقل از تیلا