یک کارشناس انرژی گفت: شرکت های بخاری بخاری کم مصرف تولید نمی کنند زیرا قیمت بخاری های نسل جدید بیشتر است و خریدار کمی در بازار وجود دارد.
مصطفی السعیدی کارشناس انرژی در گفت و گو با خبرنگار تیلاوی بیان کرد: سازوکار صدور گواهی صرفه جویی گاز در بورس انرژی به این صورت است که شرکت ملی گاز به سرمایه گذاران حوزه بهسازی ضمانت می کند که گاز آنها در دوره پیک مصرف زمستانی قطع نشود.
وی افزود: به عنوان مثال پتروشیمی هایی که از قطعی گاز در دوره سرما ناراضی هستند، می توانند با اجرای طرح جایگزینی بخاری های فرسوده با بخاری های پربازده، گواهی صرفه جویی گازی قابل معامله در بورس انرژی دریافت کنند.
السعیدی با اشاره به اینکه یک بخاری با راندمان بالا می تواند سالانه حدود 500 میلیون مترمکعب گاز را نسبت به بخاری کم راندمان صرفه جویی کند، گفت: در صورت اجرای این طرح سرمایه گذار می تواند از شرکت گاز گواهی صادر کند. گاز متعلق به خود سرمایه گذار است.
وی ادامه داد: بخاری های پربازده در بازار بین 13 تا 20 میلیون تومان قیمت دارند. با یک تقریب ساده می توان دریافت که سرمایه سرمایه گذار با اجرای این طرح با در نظر گرفتن نرخ گاز پتروشیمی که به مرور زمان افزایش می یابد، ظرف چند سال آینده برمی گردد. البته برای شرکت های پتروشیمی یا فولادی اینکه تولید به دلیل قطعی گاز متوقف نشود بسیار مهمتر از بازگشت این سرمایه است.
این کارشناس انرژی همچنین در پاسخ به این سوال که چرا شرکت های گرمایشی فعلی به سمت افزایش بهره وری حرکت نمی کنند، گفت: جلسات کارشناسی برگزار شده با برخی از این شرکت ها نشان می دهد که سهامداران آنها سرمایه لازم را برای برنامه ریزی برای افزایش بهره وری محصولات خود دارند. آنها نگران بازار و فروش این محصولات هستند. زیرا بخاری های نسل جدید قیمت بالاتری دارند و خریدار کمی در بازار وجود دارد.
وی با بیان اینکه تعرفه گازی که برای مصارف گرمایشی تخصیص می یابد بسیار کمتر از هزینه تولید گاز است، تاکید کرد: مردم در چند ماه سرد سال کوتاه حاضر به خرید بخاری های گران نیستند. چون غیراقتصادی است و ترجیح می دهند برای گازی که در بخاری های کم بازده هدر می رود هزینه کنند.
السعیدی گفت: صاحبان تولیدکنندگان اجاق گاز از دولت می خواهند که خرید اجاق گاز را تضمین کند. اعضای اتاق بازرگانی از تمایل خود برای واردات بخاری های کم مصرف و جایگزینی با بخاری های پرمصرف در منازل مردم خبر دادند، اما مشکل این است که مردم این بخاری ها را نمی خرند.
وی بیان کرد: ظرفیت تعویض حداقل 20 میلیون بخاری در کشور وجود دارد. حداقل به این دلیل می گوییم که برخی خانواده ها از شومینه های متعدد استفاده می کنند. با تعویض این تعداد بخاری، با فرض تغییر نکردن فرهنگ مصرف مصرفکنندگان، تقریباً 30 میلیون متر مکعب گاز در فصل سرد سال صرفهجویی میشود.
سعیدی با بیان اینکه تعویض این بخاری ها معادل گاز تولیدی در دو مرحله میدان گازی پارس جنوبی است، گفت: هزینه بهبود مصرف گاز با طرح هایی مانند تعویض بخاری ها بسیار کمتر از هزینه سرمایه گذاری برای افزایش تولید گاز است. در مزارع
وی با اشاره به تورم دو رقمی که چند سالی است در کشور وجود دارد، ادامه داد: در این شرایط اقتصادی نمی توان با تغییر قیمت گاز به خانواده ها فشار بیشتری وارد کرد. اگرچه تحقق قیمت برای کل اقتصاد کشور مفید است، اما نمی توان جامعه را نادیده گرفت.
السعیدی همچنین گفت: یکی از راه های حل این مشکل، توزیع مجدد یارانه گاز است. یعنی باید برای هر خانواده سهمی تعیین کنیم و اگر بیشتر از آن مصرف کردند، قیمت گاز را به قیمت واقعی بپردازند و اگر کمتر مصرف کردند، گاز پس انداز شده از سهم را دولت باید بخرد. قیمت واقعی یک میانگین این مکانیسم توزیع مجدد مردم را تشویق می کند که از بخاری های بسیار کارآمد استفاده کنند.