نایب رئیس هیئت مدیره شرکت های حفاری غیرنفتی تامین ماشین آلات حفاری را یکی از چالش های اصلی فعالیت های معدنی کشور در سال های اخیر دانست.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما؛ سید سهراب حسینی به چالش های پیش روی حفاری اکتشافی در کشور و روند انتخاب ماشین آلات و تجهیزات مناسب در این بخش اشاره کرد و گفت: تامین ماشین آلات حفاری یکی از دغدغه های فعالان حوزه معدن و به دلیل جلوگیری از ورود آنهاست. با ورود ماشین آلات جدید به کشور از جمله در زمینه تجهیزات اکتشافی حفاری علاوه بر افزایش نیاز به این تجهیزات و با ادامه محدودیت ها در آینده، فعالیت در بخش معدن و صنایع معدنی با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد.
وی در خصوص وضعیت حفاری های اکتشافی در ایران افزود: تا پایان سال 1400، 4 میلیارد و 400 میلیون تن ذخایر سنگ آهن، 5 میلیارد و 300 میلیون تن ذخایر سنگ مس، 94 میلیون تن طلا وجود خواهد داشت. ، و 217 میلیون تن. 212 میلیون تن سنگ سرب، 212 میلیون تن سنگ روی، 43 میلیون تن بوکسیت، 17 میلیارد تن سنگ آهک، 21 میلیارد تن مصالح ساختمانی و 4.5 میلیارد تن سنگ تزئینی و نما در کشور کشف شد.
الحسینی گفت: اکنون حدود 70 شرکت پیمانکاری در حوزه حفاری اکتشافی فعالیت می کنند که از این تعداد حدود 38 شرکت در اتحادیه حفاری های غیرنفتی عضویت دارند و حدود 100 نفر نیز در حوزه حفاری اکتشافی فعالیت می کنند 500 دستگاه حفاری در کشور مشغول فعالیت های استخراجی هستند که از این تعداد تنها 200 دستگاه به حفاری های عمیق اختصاص دارد.
نایب رئیس هیئت مدیره شرکت های اکتشاف غیرنفتی افزود: بسیاری از این ماشین ها نیاز به تعمیر دارند و زمان زیادی از عمر بسیاری از این ماشین ها باقی نمانده است که باعث کاهش راندمان بسیاری از آنها شده است. از این تجهیزات است و تجدید این تجهیزات بسیار ضروری است.
این فعال معدنی با اشاره به ارتباط استفاده از تجهیزات حفاری و تأثیر آن بر فعالیت های اکتشافی، گفت: بر اساس آمار حفاری شرکت ملی مس تا پایان مهرماه 1402 بیش از 225 هزار متر در این مجموعه که منجر به کشف 800 میلیون تن جدید شد. مجموع ذخایر کشف شده در شرکت ملی مس 19.5 میلیارد تن است. همزمان 25 سایت، 12 پیمانکار و 80 دستگاه در این مجموعه مشغول حفاری هستند و می توان گفت هر متر حفاری منجر به کشف 3500 تن ذخیره شده است. یک متر حفاری در کشور حدود 70 تا 80 دلار قیمت دارد، اما با توجه به قیمت فروش مس می توان نتیجه گرفت که به ازای هر دلاری که برای فعالیت های حفاری و اکتشاف هزینه می کنیم، 35 دلار به ذخایر ما اضافه می شود.
وی افزود: دکلهای حفاری یا معدنی که در داخل تولید میشوند باید مورد حمایت قرار گیرند، اما انتظار میرود تولیدکنندگان داخلی نیز بیشتر روی کیفیت و کمیت محصولات خود کار کنند.
نایب رئیس هیئت مدیره شرکت های اکتشاف غیرنفتی گفت: توسعه نیازمند رفع موانع است و اولین مانع بر سر راه حفاری های اکتشافی، جلوگیری از ورود تجهیزات مدرن به کشور است. قیمت دستگاه حفاری حدود 350000 دلار است. اگر قیمت هر بشکه نفت را 70 دلار در نظر بگیریم، قیمت دکل حفاری معادل 5000 بشکه نفت است. از آنجایی که ایران به طور متوسط روزانه 1.4 میلیون تن نفت صادر می کند، سهم حفاری اکتشافی در درآمدهای نفتی کشور زیاد نیست. به ویژه، سرمایه گذاری برای ورود به این ماشین ها در نهایت منجر به رشد ذخایر معدنی در کیسو خواهد شد. بنابراین، انتظار می رود که سیاست های حاکم بر توسعه ساخت و ساز داخلی مانع فعالیت های اکتشافی نشوند. با توجه به کاهش سریع ارزش ماشینهای حفاری، در سالهای آینده با چالش حفاری اکتشافی مواجه خواهیم شد. در واقع باید مراقب شرایط این صنعت در آینده نزدیک باشیم. این کاهش منجر به کاهش چشمگیر تعداد پیمانکاران فعال در این بخش می شود.
این فعال معدنی افزود: هر متر حفاری 400 لیتر آب و 8 لیتر گازوئیل مصرف می کند. هر چه سرعت حفاری بیشتر باشد مصرف آب و گازوئیل بیشتر می شود. در نتیجه می توان ادعا کرد که جلوگیری از ورود تجهیزات و دستگاه های جدید به کشور نیز اتلاف منابع است.
iribnews به نقل از تیلا