دادستانی کل کشور:
دادستان کل کشور با اشاره به اینکه استفاده از فناوری های نوین در سیستم های حقوقی و قضایی به سرعت در حال گسترش است، گفت: این فرآیند باعث ارتقای کارایی و کاهش زمان لازم برای تصمیم گیری و صدور حکم می شود، اما در کنار این مزیت ها چالش هایی نیز وجود دارد. در استفاده از آن مشکلاتی وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری سیداو سیما، بیست و دومین نشست دادستان های کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای با شعار «نقش دادستانی در دنیای مدرن و عصر دیجیتال معاصر، به اشتراک گذاری تجارب سازمان همکاری شانگهای» برگزار شد. کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در مبارزه با تهدیدات جدید و تضمین حقوق بشر» امروز (پنجشنبه 4 اوت) به میزبانی بیشکک، جمهوری قرقیزستان.
حجت الاسلام والمسلمین محمدمهدی آزاد که در این جلسه به صورت تصویری به ایراد سخنرانی پرداخت، گفت: ابتدا باید این را به دلیل مأموریت ویژه داخلی و لزوم پیگیری مقدمات مراسم تحلیف اعلام کنم. از جمهوری اسلامی ایران نتوانستم با همکارانم ملاقات حضوری داشته باشم.
وی افزود: می خواهم از امکان برگزاری جلسه مجازی از دادستان کل قرقیزستان و همه کسانی که در آن نقش داشته اند تشکر کنم.
وحیدی آزاد افزود: امیدوارم این نشست در تبادل تجربیات اعضای دادسرا در زمینه استفاده از فناوری های نوین اطلاعات و ارتباطات برای مقابله با جرایم نوظهور و تهدیدات دیجیتال و افزایش همکاری دادسراها آثار و نتایج موثری داشته باشد. در کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای
در دنیای امروز تکنولوژی در همه زمینه ها موثر شده است
وی با اشاره به اینکه در دنیای امروز فناوری در همه زمینه ها تاثیرگذار شده است و نمی توان از نقش مهم فناوری در نظام قضایی چشم پوشی کرد، گفت: استفاده از فناوری های نوین در نظام های حقوقی و قضایی به سرعت در حال گسترش است، چرا که پیشرفت می کند کارایی و زمان لازم برای تصمیم گیری و صدور قضاوت را کاهش می دهد، اما علاوه بر این مزایا، چالش ها و مشکلاتی نیز در استفاده از آنها وجود دارد.
دادستان کل کشور تاکید کرد: البته از نظر ماهیت امور فناورانه وجود زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری ضروری است و بدون این زیرساخت ها نمی توان انتظار زیادی از آنها داشت.
محدی آزاد با اشاره به پیشینه قانونی رسیدگی به جرایم مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات و اختیارات ویژه دادستان کل کشور در رابطه با فضای مجازی، گفت: قانون حمایت از پدیدآورندگان نرم افزارهای رایانه ای (مصوب 1379)، قانون حمایت از پدیدآورندگان نرم افزارهای رایانه ای (مصوب 1379) 2000)، تجارت الکترونیک و جرایم آن (مصوب 1382)، سامانه فعالیت های مجرمانه در مواد سمعی و بصری (مصوب 1386)، سامانه جرایم رایانه ای (مصوب 1388) و دو سامانه در زمینه مقررات رسمی و رویه ای. اقدامات، آیین دادرسی کیفری برای رسیدگی به جرایم رایانه ای، رویه های خودکار و الکترونیکی که برای سال های 1388 و 1394 تصویب شده است.
وی تصریح کرد: این قوانین شامل انواع جرایم محض رایانه ای از جمله هک، دسترسی غیرمجاز، شنود غیرمجاز، جاسوسی، تخریب و اخلال در داده ها و سیستم های رایانه ای، تروریسم سایبری، سرقت اطلاعات، کلاهبرداری و جعل رایانه ای و تولید و انتشار است. از اطلاعات ویروس های رایانه ای: بسیاری از پرونده های جرایم سنتی که از طریق ابزارهای فناوری اطلاعات و ارتباطات قابل ارتکاب است، جرم انگاری شده و اختیارات گسترده ای به دادستان کل کشور برای رسیدگی به جرایم فناوری روز اعطا شده است.
دادستان کل کشور تصریح کرد: معاونت امور فضای مجازی در دفتر دادستانی کل کشور بر اساس قانون جرایم رایانه ای کمیته ای متشکل از 12 نفر را تشکیل داد که بر محتوای منتشر شده در فضای مجازی مانند اینترنت و شبکه های اجتماعی نظارت می کند. که ریاست آن را دادستان کل کشور بر عهده دارد.
مهدی آزاد خاطرنشان کرد: ماموریت اصلی این کمیته تامین اعتبار محتوا و امنیت فضای مجازی، شناسایی جرم و برخورد با آن و ارائه واکنش سریع و اقدامات اولیه برای جلوگیری از تداوم جرم و مقابله با آن در فضای مجازی است. .
وی افزود: یکی از دلایل مخالفت با فناوری این است که پلتفرم ها از روش هایی برای پایمال شدن حقوق بشر استفاده می کنند. مهم نیست تروریست ها و دشمنان خارجی در کجا زندگی می کنند، آنها در همه جا از رسانه های دیجیتال به عنوان سلاح استفاده می کنند. جاسوسی مداوم فیس بوک و گوگل از میلیاردها نفر، حقوق بشر را تهدید می کند و حق حریم خصوصی را نادیده می گیرد.
لزوم تقویت همکاری بین کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای
دادستان کل کشور خاطرنشان کرد: تقویت همکاری کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در یکسان سازی قوانین ملی به ویژه در زمینه جرایم سایبری و برنامه ریزی برای افزایش همکاری کشورهای عضو در زمینه تدوین و تصویب قوانین بین المللی. یکی از نتایج این نشست می تواند معاهدات به ویژه کنوانسیون منع استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای مقاصد جنایی باشد.
وی افزود: پیشنهادهای دادستان کل جمهوری اسلامی ایران در خصوص نقش دادستان های کشورهای عضو شانگهای در دنیای مدرن و عصر دیجیتال و بهبود تجربیات رایج برای مقابله با تهدیدات جدید و نوظهور را به شرح زیر اعلام می کنم.
پیشنهادات دادستان عمومی
دادستان کل کشور گفت: در این راستا سه پیشنهاد وجود دارد که عبارتند از: سیستم دیجیتال امن برای تسهیل و تسریع ارتباطات الکترونیکی بین دادستان های عمومی کشورهای عضو به منظور تبادل سریع مدارک الکترونیکی، درخواست کمک قضایی در جرایم سایبری و انجام مشترک. تحقیقات قضایی و تهیه فهرستی از جرایم نوظهور مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات و اتخاذ رویکردی مشترک برای پیشگیری و مقابله با این جرایم، هماهنگی و همکاری کشورهای عضو در تدوین قوانین ملی و بینالمللی مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات را داریم. . جرایم فناوری جدید، به ویژه جرایم مربوط به ارزهای دیجیتال و هوش مصنوعی.
اهمیت تبادل تجربیات دادستان های عمومی در کشورهای عضو
مهدی آزاد تصریح کرد: تبادل تجربیات دادستانی کشورهای عضو در خصوص تجارب، مشکلات، موانع و چالشهای موجود در کشف و جمعآوری مدارک الکترونیکی و برخورد با جرایم نوظهور و برگزاری دورههای آموزشی و کنفرانسهای تخصصی مشترک برای ارتقای این همکاریها. از صبر و توجه شما سپاسگزارم و برای همه آرزوی موفقیت دارم.
در ادامه این نشست، دادستان های هند، بلاروس و سایر کشورها به ایراد سخنرانی و بیان مواضع خود پرداختند.
اجلاس نمایندگان کل کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای هر ساله در یکی از کشورهای عضو برگزار می شود. از صادرات جهان، 20 درصد از واردات جهان و حدود 23 درصد از اقتصاد جهان است.
ایران از دهه گذشته برای عضویت رسمی در گروه هشت کشور عضو این سازمان (چین، روسیه، هند، قزاقستان، تاجیکستان، قرقیزستان، پاکستان و ازبکستان) که با آغاز به کار دولت سیزدهم و با تغییر رویکرد سیاست خارجی ایران، این شد درخواست اولین حضور رئیس جمهور شهید آیت الله رئیسی در تاجیکستان در اجلاس شانگهای در شهریور 1400.
اهمیت راهبردی حضور ایران در سازمان شانگهای، علاوه بر تقویت همکاری های امنیتی منطقه ای، موجب توسعه همکاری های اقتصادی، تجاری و فرهنگی میان کشورهای عضو می شود.
iribnews به نقل از تیلا