سیزدهمین کارنامه روی میز رئیس جمهور چهاردهم;
دولت سیزدهم یک سال زودتر با شهادت رئیسی به پایان رسید، در حالی که رشد اقتصادی از منفی به 5 درصد رسید و فروش نفت از کمتر از یک میلیون بشکه در روز به 2 میلیون بشکه در روز رسید. روز
به گزارش خبرنگار اقتصاد کلان خبرگزاری سید وسیما، امرداد سه سال پیش، حوالی ساعت 12 ظهر روز سه شنبه 21 مردادماه، با ورود به نهاد ریاست جمهوری، مسئولیت اداره کشور را بر عهده گرفت. این دوازدهمین آمار اقتصادی یا رکورد دولتی روی میز رئیس جمهور بود.
وی پس از اجرای مراسم اعدام اکنون رئیس دولت سیزدهم است. او در ابتدای کار گفت اولویتش اقتصاد و از همه مهمتر سفره مردم است. تعداد زیاد این جداول به چند مورد برمی گردد که اولین مورد تورمی است که دامن مردم را گرفته است.
تورم تقریبی 50 درصدی که مرکز آمار در آمار خود ذکر کرده و بانک مرکزی در محاسباتش. محاصره و شورشهای کشورهای توافقنامه بینالمللی علیه ایران در دهه 90 به این تورم دامن زد و دولت سیزدهم اکنون طبق وعدههای انتخاباتی خود راهحلی برای این تورم دارد.
تورم مهر 1400 قبل از دولت سیزدهم 45 درصد است. نقدینگی، عدم رشد اقتصادی و کاهش روابط تجاری عواملی هستند که راه را برای تورم هموار کرده و آن را به سمت بالاتری سوق دادند.
اولین چکش دولت اصلاح ساختار اقتصادی به سمت رشد اقتصادی است. رئیس جمهور می گوید برقراری روابط تجاری بین کشورهای همسایه و آفریقا سخت است و وزیر امور خارجه به همراه تیم اقتصادی در وزارتخانه خود دیپلماسی اقتصادی را با این کشورها دنبال می کنند.
رکورد جذب سرمایه گذاران خارجی به ایران پس از 16 سال
اولین رویداد مهم برای رشد اقتصادی، شرکت ایران در اجلاس همکاری شانگهای در 26 سپتامبر 1400 بود. تلاشی که سرانجام در تیرماه 1402 به عضویت رسمی ایران در همکاری شانگهای تبدیل شد.
ایران در حال ورود به دور جدیدی از مبادلات تجاری با برخی از کشورهای آفریقایی است، کشورهایی که مبادلات تجاری با آنها به پایین ترین سطح خود در هشت سال گذشته رسیده است. مبنای این سمت ها 29 سفر رئیس جمهور به 24 کشور جهان بود. روسیه، ترکیه، چین، پاکستان، زیمباوه، امارات…
آقای علی فخری رئیس سازمان سرمایه گذاری های خارجی در خصوص نتایج سفرهای سه ساله متوالی دولتمردان و شخص رئیس جمهور به کشورهای مختلف گفت: رشد سرمایه گذاری خارجی ثبت شده در کشور قابل توجه است به گونه ای که در مجموع سرمایه گذاری خارجی در 8 سال دولت دوازدهم بالغ بر 9 میلیارد دلار است که این رقم در سه سال دولت سیزدهم به 12 میلیارد دلار رسیده است.
این رشد سرمایه گذاری یکی از ارکان رشد اقتصادی محسوب می شود. اکنون از مسیرهایی مانند بریکس و همکاری شانگهای وارد کشور می شوند. به گفته رئیس سازمان سرمایه گذاری خارجی، همکاری عامل اصلی رشد سرمایه گذاری های خارجی در ایران است. جذب سرمایه گذاران خارجی در 16 سال گذشته به رکورد بالایی رسیده است.
اما طرف دیگر رشد اقتصادی همچنان در تولید داخلی گیر کرده است. تعداد کارخانجات شاغل کارگر و حجم تولیدی که در کشور فعالیت می کنند، نشاط اقتصاد و چرخش چرخ تولید را تعیین می کند. آمارهای مرکز آمار نشان می دهد که رشد اقتصادی در دهه نود به طور متوسط منفی بوده و به جز یکی دو سال از صفر درصد فراتر نرفت.
31 خرداد 1401 – اولین جلسه سخنگوی اقتصادی دولت
آقای احسان خاندوزی وزیر اقتصاد در اولین ماه های آغاز به کار خود به عنوان سخنگوی اقتصادی دولت منصوب شد و اولین جلسه خود را 10 ماه پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم برگزار کرد.
وی در این جلسه گفت: سال 1400 با رشد اقتصادی 4 درصدی به پایان رسید و دولت سیزدهم مسیر سیاست گذاری اقتصادی را در ابتدا با اصلاح زیرساخت ها و دوم با تنوع بخشی برای جذب سرمایه گذار، تولید و مشارکت مردم دنبال کرد. تامین مالی بخش تولید منجر به رشد شود. سرمایه ثابت. پول کمی می تواند بخشی از تولید را تامین کند. افزایش سرمایه گذاری داخلی یکی دیگر از بال های رشد اقتصادی است. دولت سیزدهم را بر آن داشت تا نمودار رشد اقتصادی زیر را در طول سه سال فعالیت خود تهیه کند. رشد با فروش نفت به 5.5 درصد و بدون فروش نفت به 3.4 درصد رسید.
4500 واحد تعطیل احیا شد
اکنون باید تولیدات محلی از طریق افزایش سرمایه گذاری احیا شود. کارخانه هایی که در سال های اخیر تعطیل یا نیمه تعطیل شده اند. اکنون در سفرهای مختلف منطقه ای رئیس جمهور احیا شده است. از کارخانه اراج تا کارخانه ماشین سازی در تبریز و اراک هیپکو.
همانطور که آقای علی آبادی وزیر صمت می گوید: از ابتدای دولت سیزدهم تا آخرین روز این دولت بالغ بر 4500 کارخانه تعطیل و نیمه تعطیل به چرخه تولید بازگشتند.
همین اظهارات وزیر در آمار اشتغال و نرخ بیکاری دیده می شود. به گفته آقای مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی سالانه توانسته یک میلیون شغل ایجاد کند.
نرخ بیکاری که در ابتدای دولت سیزدهم 9.6 درصد بود، اکنون به کمتر از 8 درصد رسیده است. تلاش دولت برای گسترش سفره مردمی تنها به ایجاد فرصت های شغلی ختم نمی شود.
طرحی به نام «توزیع عادلانه حمایت» که حتی در روزنامه ها و رسانه ها به عنوان جراحی بزرگ اقتصادی شناخته می شد. در اوایل اردیبهشت 1401 هجری قمری آغاز شد. دولت سکه 4200 تومانی را حذف کرد و در عوض یارانه ارز را به مصرف کننده نهایی پرداخت کرد. بنابراین حمایت از 45 هزار تومان تا 400 و 300 هزار تومان بود.
پس از این تغییر حمایت دولت از اقشار مختلف جامعه، گزارش مرکز آمار ایران آماری را منتشر میکند که نشان میدهد این حمایتها تا حدودی تاثیر داشته و تفکیک طبقاتی بین اقشار جامعه و توزیع درآمد در سه سال گذشته تغییر کرده است. ضریب جینی که این فاصله طبقاتی را نشان می دهد به پایین ترین حد خود در دهه گذشته رسیده است.
نرخ تورم پس از یک سال فعالیت دولت با روند نزولی به 40 درصد رسید. مشکلی به نام نقدینگی وجود دارد اما همچنان بیداد می کند. نقدینگی در ابتدای دولت سیزدهم رشد 42 درصدی داشت.
جراحی اقتصادی ادامه دارد دولت برای کنترل و محدود کردن رشد نقدینگی در صدد اصلاح دو فرآیند است. نظارت بر اضافه برداشت بانکی و انضباط مالی مؤسسات. بانک ها زیر ذره بین قرار می گیرند و حساب های سازمان های دولتی در خزانه متمرکز می شوند. به طوری که دولت در سال 1402 دیگر از بانک مرکزی وام نگرفت اما چگونه؟
آقای منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در نشست خبری 28 بهمن 1402 گفت: وقتی حسابهای دستگاهها در خزانه متمرکز بود. بر وجوه واریز شده به حساب ها نظارت داشتیم. به آنها تذکر می دادیم که یا بودجه را خرج پروژه های مصوب می کنیم یا از واریز حساب ها برای مصارف دیگر استفاده می کنیم. این همان چیزی است که ما را بر آن داشت تا از استقراض از بانک مرکزی خودداری کنیم. زیرا این برداشت ها از بانک مرکزی تورم زا است.
در پایان سال 1402 هجری قمری نرخ تورم به 35 درصد رسید. فروش نفت روتین شده است زیرا کالاهای اساسی به موقع و در برنامه ریزی وارد می شود و بقیه به صندوق توسعه می رود. مقداری درآمد بلوکه شده آزاد می شود و وارد چرخه اقتصادی می شود.
درگیری بر سر بشکه های نفت ایران
این روزها نبردی در سنای آمریکا جریان دارد. مناقشه بر سر “چرا ایران بیش از دو میلیون بشکه نفت می فروشد؟”
تدی کروز نماینده مجلس سنای آمریکا با عصبانیت به آنتونیو بیلینکن می گوید: چرا ایران توانست بدون تحریم نفت بفروشد؟ آنتونی بلینکن با کمی لکنت پاسخ داد: سخت کار می کنند و تحریم ها را دور می زنند؟!
این نبرد مستقیماً در مقابل پدرخوانده های تحریم علیه ایران در جریان است و آنها مردمی هستند که در شعارهای انتخاباتی خود دست از تحریم ایران برنمی دارند.
اگرچه نفت با سرعت و رونق بیشتری به فروش می رسد، اما تجربه های تلخ برای دولت سیزدهم درس عبرت است. از این منبع درآمدی سیاسی شده فاصله بگیرد و به فکر افزایش درآمد پایدار در کشور باشد. رشد مالیات دهندگان و افزایش درآمدهای مالیاتی در بودجه دولت.
این را شخص رئیس جمهور در همایش شفافیت اقتصادی بیان کرد و گفت: مؤدیانی را شناسایی کرده ایم که سال ها مالیات پرداخت نکرده اند. افزایش درآمدهای مالیاتی به دلیل شناسایی این افراد است. مگر اینکه از مالیات دهندگان فعلی که همه حسابداران خوبی هستند بخواهیم مالیات بیشتری بپردازند.
درآمدهای مالیاتی اکنون 41 درصد از بودجه را تشکیل می دهد. رقمی که در سال های اخیر کمتر از 30 درصد دیده شده است.
در 17 مرداد 1403 دولت سیزدهم یک سال پیش از آن با شهادت رئیس جمهور به دولت چهاردهم واگذار شد. این بار دولت سیزدهم تورم 35 درصدی، رشد نقدینگی 23 درصدی، بیکاری 7.9 درصدی و ضریب جینی 0.36 را در همین جدول ریاست جمهوری ثبت کرد.
iribnews به نقل از تیلا