مراسم رونمایی از 7 رقم بذر کاهو با استفاده از هیبریداسیون و فناوری کشت هیبرید گلرنگ با حضور وزیر جهاد کشاورزی و رئیس جهاددانشگاهی برگزار شد.
برای گزارش دادن خبرگزاری رادیو، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی وابسته به این نهاد با حضور وزیر جهاد کشاورزی و رئیس جهاد دانشگاهی از 7 رقم بذر کاهو که با استفاده از فناوری هیبریدی تولید و به بازار عرضه شده بود، رونمایی کرد. کشت محصول گلرنگ آغاز شد.
بر اساس این گزارش، امروز پنجشنبه 19 آبان ماه طی مراسمی با حضور دکتر غلامرضا نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی و دکتر حسن مسلم نائینی رئیس جهاد دانشگاهی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران به به منظور دستیابی به خودکفایی کشور در زمینه امنیت غذایی، مراسم رونمایی از 7 نوع بذر کاهو که با استفاده از فناوری هیبرید و هیبریداسیون گلرنگ کشت شده اند، برگزار شد.
قدردانی از وزیر جهاد کشاورزی به خاطر روحیه جهادی ایشان در جهاد دانشگاهی
وزیر جهاد کشاورزی در این مراسم بر اهمیت بذر به عنوان یکی از نهاده های اصلی کشاورزی تاکید کرد و گفت: شرایط اقلیمی در جهان به سرعت در حال تغییر است و انتظارات را در این زمینه نادیده می گیرد. بنابراین بهره گیری از پتانسیل نهفته در بذر با هدف دستیابی به عملکرد مطلوب در محصول و ایجاد مقاومت در برابر چالش های زیست محیطی زنده و غیر زنده حائز اهمیت است.
وی افزود: بذری باید تولید شود که با توجه به محدودیت منابع آب و خاک در کشور، با دستیابی به عملکرد بهتر محصول کشاورزی، باعث افزایش تولید، بهبود تراز تجاری و تامین امنیت غذایی شود.
دکتر نوری قزلجی با بیان اینکه در حال حاضر 98 درصد بذر مصرفی در کشور تولید داخلی است، گفت: وزن بذر تولیدی در کشور 700 هزار تن به ارزش حدود یک میلیارد یورو است. اما حدود 90 درصد از بذرهای مهم هیبرید سبز و صیفی که عمدتاً در گلخانه ها استفاده می شود، وارداتی است.
وی تاکید کرد: خودکفایی در تامین این بذرها از جهات مختلف ضروری است که همین امر ما را بر آن داشت تا برای خودکفایی در تولید بذر تلاش کنیم و با ایجاد ظرفیت صادراتی امکان کسب ارز نیز فراهم می شود.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه 450 شرکت در زمینه خرید، تامین، تولید و تحقیقات بذر فعال هستند، گفت: معتقدیم بخش خصوصی انعطاف پذیرتر و اقتصادی تر و با تمام ظرفیت وزارت جهاد کشاورزی است. و جهاددانشگاهی در خدمت به تمامی فعالان عرصه تولید و تدارکات، نطفه اصلاحات است و همه بخش ها برای ایمنی مواد غذایی در کشور تلاش می کنند.
وی گفت: امروز دانشگاه و بخش خصوصی با این وزارتخانه برای تامین نیازهای غذایی کشور همکاری می کنند. جهاد دانشگاهی یکی از نهادهایی است که روحیه جهادی دارد و این نوع کارها باید در همه زمینه ها انجام شود.
وزیر جهاد کشاورزی گفت: با این نوع کار جهادی می توان عقب نشینی ها را جبران کرد و کارهای بزرگی انجام داد به ویژه در زمینه هایی مانند سبزی و صیفی که به شدت به آن نیاز داریم.
دکتر نوری قزلجا ادامه داد: مقدمات تولید بذر صیفی جات را به میزان زیاد انجام خواهیم داد و در این زمینه از تولیدکنندگان و محققین حمایت کامل خواهیم کرد. همه باید با روحیه جهادی دست به دست هم دهیم و برای رفع نیازهای کشور تلاش کنیم.
وی گفت: امروز با تلاش، تعامل و همکاری دانشگاه با پژوهشکده ها شاهد دستیابی به هفت رقم بذر هیبریدی در یک محصول (کاهو) هستیم.
سیاست جهاد دانشگاهی در حوزه کشاورزی، خودکفایی در حوزه امنیت غذایی است.
در این مراسم رئیس دانشگاه الجهاد با اشاره به 45 سال فعالیت فناورانه این نهاد گفت: دانشگاه الجهاد از ابتدای تاسیس و آغاز جنگ تحمیلی اقدامات موثری در زمینه کشور به عنوان مبتکر دفاع دانش بنیان که هیچکس آن را باور نمی کند.
دکتر مسلمی نائینی به فعالیت های این موسسه در زمینه های فنی و مهندسی اشاره کرد. دارو؛ کشاورزی و علوم انسانی گفت: در حوزه کشاورزی سیاست جهاد دانشگاهی خودکفایی در بحث امنیت غذایی است.
وی به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر خودکفایی در تولید بذر اشاره کرد و گفت: واردات بذر علاوه بر ارزآوری ممکن است با مشکلات ناهماهنگی آن با اقلیم کشور نیز مواجه شود که این موضوع را مهم می کند.
رئیس دانشگاه الجهاد به برخی از فعالیت های این نهاد در حوزه کشاورزی و دامپروری اشاره کرد و گفت: تحقیق و تولید گیاهان دارویی در پژوهشکده گیاهان دارویی؛ تحقیقات و تولید گیاهان دارویی در پژوهشکده گیاهان دارویی؛ پرورش دام سبک و سنگین در پژوهشکده ابن سینا. آبزی پروری در بوشهر و تهران از جمله این اقدامات است.
وی همچنین به فعالیت های دکتر سعید کاظمی آشتیانی موسس رویان جهاد دانشگاهی و پژوهشکده سلول های بنیادی در ایران در زمینه درمان ناباروری اشاره کرد و گفت: در حوزه مهندسی و فناوری این موسسه طراحی و ساخته شده است. سکوهای حفاری و اکتشاف نفت و سیستم محرکه اولین قطار متروی ملی … حرکت کره ای در راه انجام کارهای زمینی و رفع نیازهای کشور است.
رئیس جهاددانشگاهی گفت: با توجه به قوت خوبی که در کشور و جهاددانشگاهی وجود دارد، می توانیم در آینده نزدیک به خودکفایی در زمینه تولید بذر دست پیدا کنیم به گونه ای که نیازی به واردات بذر نداشته باشیم. امیدواریم با حمایت وزیر جهاد کشاورزی و مدیران استانداری بتوانیم دستاوردهای بزرگتری در این زمینه داشته باشیم.
دکتر مسلم نائینی در پایان گفت: مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به دانشگاه الجهاد است و کار فوق العاده ای انجام داده است. جهاددانشگاهی هر روز آماده انجام کار جدید و حل مشکل کشور است.
سپس دکتر حسین شاهوارانی گفت: صنعت بذر در دنیای بزرگ صنعتی رو به رشد است و از نرخ گردش مالی بالایی برخوردار است. سبزیجات و صیفی جات مهمترین منبع درآمد کشاورزان کوچک و حاشیه ای هستند. بنابراین لازم است اقدامات لازم برای تولید بذر مرغوب و در دسترس قرار دادن آنها در زمان مناسب و با ماندگاری مناسب در اختیار کشاورزان قرار گیرد.
رئیس مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران تصریح کرد: تولید بذر سبزیجات و صیفی جات در داخل کشور نقش بسیار مهمی در اقتصاد و امنیت غذایی کشور خواهد داشت. اگرچه در سالهای اخیر برخی از شرکتهای بخش خصوصی و دولتی وارد عرصه تحقیقات تولید بذر شدهاند، اما همچنان استقبال قابل توجهی در کشور وجود دارد که نیازمند حمایت قوی برای تحقیق و توسعه این فناوری است.
وی افزود: با توجه به اهمیت موضوع، جهاد دانشگاهی بر اساس رسالتی که برای حل مشکلات فناورانه کشور دارد و در راستای سیاست مبتنی بر اعتماد و ایمان به جوانان و مسئولیت اجرای این طرح وارد این عرصه شد. به بانک گیاه شناسی مرکز ملی ایران تحویل داده شد.
دکتر شاهوارانی گفت: طرح اصلاح و تولید بذر هیبریدی با تمرکز بر چهار محصول کاهو، گوجه فرنگی، خیار و فلفل از سال 1397 در قالب طرح فناورانه اداره جهاد کشاورزی دانشگاهی در مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی شناسایی و اجرا شده است. ایران
لازم به ذکر است فعالیت این پروژه در دو واحد گلخانه ای به مساحت های 500 و 5000 متر مربع آغاز شد. همچنین برای اجرای این پروژه گلخانه هیدروپونیک به مساحت 5000 مترمربع مورد مطالعه قرار گرفت که تاکنون میزان پیشرفت آن به حدود 70 درصد رسیده است. این مرکز شامل آزمایشگاه های تخصصی بذر، آزمایشگاه فیتوشیمی و آزمایشگاه مولکولی است که در دستیابی به فناوری تولید بذر از اهمیت بالایی برخوردار است.